pondelok 4. mája 2015

Jókaiho rezy

Jókai szelet (Jókaiho rezy) je múčnik, ktorý má korene v Maďarsku a bol pomenovaný podľa známeho maďarského spisovateľa, autora desiatok románov, Móra Jókaiho. Sú to sladké rezy, ktorých základ tvoria linecké pláty plnené džemom a zvrchu zaliate polevou z cukru, žĺtok, mletých orechov a hrozienok. Tento koláčik je upečený veľmi rýchlo a vyzerá ako od profesionála, pritom na ňom nie je vôbec nič zložité. Jokaiho rezy sú dobrou alternatívou na pohostenie nečakanej návštevy alebo ako chutný dezert k nedeľnému obedu. Ingrediencie na Jókaiho rezy Na cesto 300 g hladkej múky, 200 g masla (izbovej teploty), 100 g práškového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 balíček vanilkového cukru), 1 vajce, džem, lekvár (môžete použiť akékoľvek kyslejšie džemy, podľa vlastnej chuti). Poleva: 2 žĺtky, 60 g práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, voliteľné: 1 lyžička citrónovej kôry. Na ozdobenie: 100 g posekaných mandlí alebo vlašských orechov, 100 g sušených hrozienok alebo brusníc. Postup: Cesto pripravené z prvých piatich ingrediencií si rozdelíme na tri rovnaké časti. Rozvaľkáme ho a upečieme pri 180°C dozlata. Hotové, ešte teplé pláty cesta potrieme džemom a začneme s vrstvením ostatných plátov cesta. Hotový koláč polejeme polevou, ozdobíme zmesou orechov a sušených hrozienok a opäť vložíme do rúry, na pár minút, kým nám plnka nestuhne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára