nedeľa 10. mája 2015

Horácke koláče.

240 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 ČL cukru, 100 ml mlieka, 240 g uvarených zemiakov, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 1/2 ČL soli, 30 g masla, 2 vajcia, 130 g slivkového lekváru, 40 g mletých orechov Do misky preosejeme 240g polohrubej múky, uprostred urobíme jamku a do nej rozdrobíme 20 g kvasníc, posypeme ju lyžičkou cukru, zalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozmiešame na kašičku, zakryjeme utierkou a dáme na teplo urobiť kvások. Potom do cesta primiešame 240 g uvarených a najemno postrúhané zemiaky, pol sáčku vanilkového cukru, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, pol lyžičky soli, 30 g rozpusteného masla a jedno vajce. Dobre premiešame a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme do tepla na hodinu vykysnúť. Na pomúčenej doske znova vykysnuté cesto premiesime a vyváľkame z neho plát, ktorý nakrájame na štvorce o strane asi 7 cm. Do stredu dáme lyžičku lekváru, rohy prekrížime k sebe a koláčiky naukladáme na plech. Prikryjeme ich utierkou a dáme ešte na 20 minút dokysnúť. Potom ju potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletými orechami a pečieme pri 220C v trúbe asi 20 minút. Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára