sobota 23. októbra 2010

Snehový jablkový koláč - výherca Zlatej varešky NČ :)


- dosť náročný na prípravu, ale oplatí sa :D
Prísady na jeden hlbší plech:
Cesto: 4 celé vajcia, 400 g kryštálového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, 200 ml oleja, 450 g polohrubej múky, 500 g postrúhaných jabĺk, 1 struk vanilky, 1 balíček hrozienok, 150 g mletých vlašských orechov
Plnka: 500 očistených postrúhaných jabĺk, 125 ml vody, 100 g kryštálového cukru
Sneh: 4 bielky, 200 g prášlkového cukru, 2PL rumu

Postup:
Vajcia a cukor vyšľaháme dopenista, pridáme olej, sódu bikarbónu, dreň z vanilkového struku, hrozienka, orechy a dobre vymiešame.
Ďalej pridáme postrúhané jablká a postupne vmiešame aj múku. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pomaly pri teplote 180C. Upečieme.
Na plnku dáme do hrnca nakrájané jablká, pridáme vodu, cukor a uvaríme hustú kašu.
Na sneh vyšľaháme bielky, dáme ich nad paru a postupne zašľaháme cukor aj rum. Sneh nesmie byť tekutý.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme plnku a na vrch aj sneh. Pripravený koláč nakrájame na kocky, alebo rezy a môžeme ešte posypať škoricou, kakaom... :)
FAKT JE DOBRÝ :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára