štvrtok 1. decembra 2011

Tvarohovo-marhuľový koláč.



Potrebujeme: Cesto: 300 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 2 vajcia, 100 g zmäknutej Hery
Plnka: 50 g rozomletých piškót, 50 g zomletých mandlí, 1kg jemného tvarohu, 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 3-4 PL citrónovej šťavy, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 2 vanilkové pudingy, 200 - 250 ml smotany na šľahanie (alebo 1 balenie šľahačky v prášku)
Na obloženie: asi 500 g kompótových - odtečených marhúľ, alebo 700 g čerstvých marhúľ
Na potretie: 3-4 PL marhuľového džemu
Na posypanie: 50 g opražených plátkov mandlí, alebo zomletých

Príprava: Ovocie necháme na sitku odkvapkať. Na miernom ohni opražíme mandle a necháme ich bokom na posypanie.
Sypké suroviny na cesto v miske premiešame, pridáme ostatné suroviny a ručne premiešame. Vymiešame cesto, ktoré necháme asi 30 min. odpočívať v chlade. Na pomúčenej doske vyváľame cesto na veľkosť veľkého plechu. Pomocou valčeka cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech a cesto vtlačíme do rohov. Strúhanku z piškót a mandlí premiešame a posypeme cesto. Suroviny na plnku, okrem smotany na šľahanie, krátko vyšľaháme. Nakoniec ušľaháme smotanu a jemne ju vmiešame do pripraveného tvarohu. Plnku natrieme na posypané cesto a rovnomerne uhladíme. Polovičky marhúľ kladieme na plnku rozrezanou stranou dole. Dáme piecť do vyhriatej rúry. 40 - 50 min. na 180C. Upečený, ešte teplý koláč potrieme marhuľovým džemom. Posypeme mandľami a necháme vychladnúť. Koláč uchovávame zakrytý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára