štvrtok 29. decembra 2011

Maslové pagáčiky. (Slanečky)



Na 60-80 ks potrebujeme:
100 ml mlieka, 1 KL práškového cukru, 20 g droždia, 150 g masla, 300 g hrubej múky, 100 g uvarených zemiakov, 3 žĺtky, trochu soli, vajce na potretie, sezamové semienka, rascu, mak alebo provensálske bylinky na posypanie

Postup: Z vlažného mlieka, cukru, droždia vymiešame kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku nasypeme do väčšej misy, pridáme najemno postrúhané zemiaky, 50 g zmäknutého masla, soľ, žĺtky a nakysnutý kvások. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnyté cesto rozváľkame na pomúčenej doske a natrieme 1/3 zvyšného masla. Cesto položíme do troch vrstiev cez seba, prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Tento postup ešte 2x zopakujeme. Potom cesto rozváľkame na hrúbku 1cm a vykrajujeme z neho malé pagáčiky. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme podľa vlastnej chuti sezamovými semienkami, rascou alebo makom. Pečieme 10 minút pri teplote 200C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára