nedeľa 26. decembra 2010

Sušienkové rezy ako KARAMELKY :)



Prísady asi na 30 kúskov:
300 g čajových kakaových sušienok (esíčka, kokosky, valčeky)
100 g kryštálového cukru, 7 PL silnej čiernej kávy, 4 PL kakaa, 1 PL rumu, múka na posypanie dosky. Plnka: 200 g masla, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka

Konzervu kondenzovaného mlieka dáme do hrca s vodou a varíme najmenej 2 hodiny (sem-tam pohrkáme konzervou, aby sa mlieko rovnomerne rozmiešalo), aby sa celkovo skaramelizovalo. Necháme ho celkom vychladnúť. Sušienky pomelieme (na orechovom mlynčeku), alebo najemno posekáme. V miske ich zmiešame s cukrom, rumom, 3PL kakaa, kávou a vypracujeme vláčnu hmotu, ktorú necháme 20 min.odležať.
Medzitým pripravíme plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme so skaramelizovaným mliekom na tuhý krém. Odležané cesto rozdelíme na tretiny a jednu zľahka vyváľkame na pomúčenej doske. Vhodnú formu (najlepšie štvorcovú) vystelieme potravinárskou fóliou, položíme na ňu vyváľkaný plát, ktorý prstami vtlačíme až po boky formy na hrúbku asi 3mm. Plát potrieme polovicou krému, prekryjeme druhým vyváľkaným plátom cesta, opäť potrieme krémom a zakryjeme poslednou rozváľkanou časťou cesta.
Povrch cez sitko posypeme zvyšným kakaom a necháme v chlade odležať do druhého dňa. Pred podávaním pomocou fólie opatrne vyberieme z formy a nakrájame na malé kúsky.
Poznámka: Kto už karamelizoval salko, vie, že nie vždy musí "dokonale" zhustnúť. Tak to bolo tentokrát aj v mojom prípade, a plnka sa nestala úplne tuhou - roztekala aj po státi. Pomohla som si paierovými košíčkami - rýchlo som koláč rozkrájala a kúsky uložila do košíčkov, kde vôbec neprekážalo, že sa trocha roztekajú :)))...a tak z rezov boli KARAMELKY :)))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára