nedeľa 12. decembra 2010

Medovníčky:)



1kg hladkej múky T650, 300 g kryštálového cukru, 500 g medu, 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička medovníkového korenia, 1/4 l vody, 2 vajcia
Z vody, cukru a medu uvaríme sirup. Z múky odoberieme približne 200 g, pridáme do nej sódu, koreniny a odložíme. Do ostatnej múky vylejeme horúci sirup a dobre vypracujeme. Keď cesto vychladne, pridáme 2 celé vajcia, zvyšok múky a opäť dobre vypracujeme. Pomúčené a prikryté cesto necháme na chladnom mieste najmenej 24 hodín odpočívať. Potom ho rozváľkame na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Aby sme cesto pri váľkaní nemuseli veľa múčiť a tým znižovať jeho kvalitu, rozváľkame ho cez mikroténovú fóliu. Medovníčky pečieme v dobre vyhriatej rúre na plechu potretom Cerou. Upečené ukladáme na rovnú plochu. Vychladnuté zdobíme bielkovou polevou. Medovníčky pečieme najmenej 2 a 3 týždne pred Vianocami a odložíme v uzavretej, najlepšej kameninovej nádobe. ...a Vianoce môžu prísť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára