nedeľa 26. decembra 2010

Najstaršia torta na svete:)



200 g hladkej múky, 100 g mletých orechov, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vajce, 100 g masla, múka na posypanie dosky, 200 g ríbezľového lekváru, práškový cukor na posypanie
Postup: Múku, orechy, práškový a vanilkový cukor spolu zmiešame. Vajce a maslo nakrájané na kúsky pridáme k múčnej zmesi a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a na 45 min. odložíme do chladničky. Dno tortovej formy s priemerom 26cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyváľkame na pomúčenej doske na placku o niečo väčšiu, ako je tortová forma, a vykrojíme z nej kruh s priemerom asi 28 cm. Pripravený kruh cesta prenesieme do formy a vzniknutý okraj palcami rovnomerne zatláčame po celom obvode. Cesto vo forme popicháme vidličkou a potrieme lekvárom. Zo zvyšného cesta(1/3) povykrajujeme hviezdičky a tie poukladáme na cesto potreté lekvárom. V rúre vyhriatej na 225C pečieme 15 min., potom teplotu znížime asi na 190C a pečieme ďalších 35-40 min. V polovici pečenia tortu prikryjeme papierom na pečenie, aby príliš nezhnedla. Upečenú vychladnutú tortu posypeme práškovým cukrom a nakrájame na 12 kusov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára