piatok 28. septembra 2012

Kypré české buchty.

Potrebujeme: 520 g polohrubej múky, 40 g droždia, 60 g krupicového cukru, 280 ml mlieka, štipku soli, 2 žĺtky, 80 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 2 PL rumu, pol ČL citrónovej kôry, hladká múka na posypanie dosky - aj roztopené maslo na vymastenie pekáča a potretie bucheit.

Do malej misky dáme 1PL múky, rozdrobené droždie, trochu cukru a niekoľko lyžíc vlažného mlieka. Pripravený kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Do veľkej misy dáme zvyšnú  preosiatu múku zmiešanú so štipkou soli, uprostred urobíme jamku a dáme do nej žĺtky, cukor, rum a vlažné mlieko. Zo surovín vymiesime vláčne nelepivé cesto (mlieko doporučujem pridávať postupne). Poprášime zľahka múkou a pod utierkou na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu.
Vykysnyté cesto znovu premiesime a vyklopíme na kuchynskú dosku vysypanú múkou. Cesto rozváľkame na plát hrubý asi 1 cm a pokrájame na štvorce. Do stredu každého dáme plnku (lekvár). Rohy štvorcov spojíme a rukami vytvarujeme buchty, ktoré z každej strany potrieme roztopeným maslom a uložíme vedľa seba do vymasteného pekáča. Buchty necháme 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na 180C dozlatista. Upečené buchty posypeme preosiatym práškovým cukrom.

4x plnka do buchiet:
LEKVÁROVÁ - najjednoduchšia je plnka zo slivkového lekváru. Lekvár dajte pred použitím do chladničky, aby bol dobre vychladený, potom z neho lyžičkou odoberajte kúsky. Studený lekvár pri pečení nebude vytekať z buchiet.
TVAROHOVÁ - tvaroh rozmiešajte so žĺtkom, s vanilínovým cukrom a podľa potreby oslaďte práškovým cukrom. Ak je tvaroh príliš tuhý, zrieďte ho trochou mlieka.
TVAROHOVO-JABLKOVÁ - potrebujete 200 g mäkkého tvarohu, 40 g práškového cukru, 1 bielok, 60 g umytých hrozienok, 1/2 lyžičky citrónovej kôry, 3 olúpané jablká bez jadierok,m 2 ČL citrónovej šťavy a trocha mletej škorice. Tvaroh vyšľahajte s cukrom a bielkom, pridajte nahrubo, premiešajte so škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do stredu každého štvorca vykrojeného z cesta dajte lyžičku tvarohovej plnky a trochu ochutených jabĺk.
MAKOVÁ - asi 100 g mletého maku prevarte s trochou mlieka, ochuťte cukrom, citrónovou kôrou alebo citrónovou arómou. Do tejto  plnky môžete pridať aj trochu slivkového lekváru alebo kakaa.

Zdroj: Dobré jedlo Október 2011

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára