piatok 14. septembra 2012

Domáce lístkové cesto.

Potrebujeme (cesto sa skladá z 2 častí):
Na tukové cesto: 100 g hladkej múky, 250 g masla alebo rastlinného tuku
Na závinové cesto: 150 g hladkej múky, 1/4 ČL kypriaceho prášku, 1 žĺtok, 1 ČL octu, 1/4 ČL soli, 75-100 ml vody
(Z tejto dávky nám výjde asi 400 g lístkové cesto - ak všetko nepoužijete okamžite, vydrží v chladničke aj niekoľko dní, alebo tiež dlhšie v mraziaku :)

Postup:
Tukové cesto: Na dosku nahrubo postrúhame maslo. Zasypeme preosiatou múkou, premiesime a rýchlo spracujeme do tvaru tehličky. Tukovú tehličku vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu odpočívať.
Závinové cesto: Do väčšej misy preosejeme múku s kypriacím práškom, pridáme žĺtok, ocot, soľ a vodu. Na doske vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na doske ho sformujeme do bochníka, prikryjeme misou a necháme ho 15 minút odpočívať.
Oddýchnuté cesto rozváľkame do tvaru štvorca a do stredu našikmo položíme vychladnutú tukovú tehličku. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme krížom cez tukové cesto tak, aby tehlička bola celkom zakrytá ako v obálke. Spolu rozváľkame do obdĺžnika, ktorý na 4-krát poskladáme takto: ľavý a pravý okraj cesta preložíme do polovice obdĺžnika tak, aby sa okraje v strede vzájomne dotýkali. Vzniknutý štvorec znova preložíme podobným spôsobom na polovicu. Poskladané cesto necháme 15 minút odpočívať na chladnom mieste.
Potom cesto opäť rozváľkame do tvaru obdĺžnika a preložíme ho 3-krát takto: kratšia strana sa preloží do dvoch tretín obdĺžnika a preloží zvyšnou tretinou. Cesto odložíme znova na 15 minút do chladu a potom ho zasa na 4-krát preložíme tak, ako v prvom prípade. Z hotového cesta pripravujeme slané alebo sladké pochúťky.

Ako alternatívu môžeme pripraviť lístkové cesto s menším obsahom tuku:
Potrebujeme:
Na tukové cesto: 150 g hladkej múky, 250 g masla alebo rastlinného tuku
Na závinové cesto: 250 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 3 žĺtky, 1/2 ČL soli, 1 PL octu, 1 PL oleja, a asi 100 ml vody.
Pripravíme podľa rovnakého postupu ako predchádzajúce cesto.

Zdroj: Dobré jedlo Júl 2008

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára