nedeľa 9. septembra 2012

Koláč s jablkovými hniezdami.

Potrebujeme: 200 g masla, 200 g cukru, štipku soli, 2 vanilínové cukry, kôru z polovice čerstvého citróna, 1 ČL škorice, 4 vajcia, 100 g mletých lieskovcov (alebo vlašských), 200 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva.
Na krém: 1/2 l mlieka, 1 Zlatý klas, 2 vajcia, 3 vanilínové cukry, 1,25 kg kyslejších jabĺk
Na ozdobenie: práškový cukor, 1 vrecko nasekaných pistácií, alebo len trocha hrozienok:)

Prísady na cesto dáme do misky a spracujeme na hladké cesto. Hlboký plech vymastíme tukom, dáme doň cesto a vyrovnáme ho. Na krém odoberieme 5PL mlieka, rozmiešame v ňom pudingový prášok a 2 žĺtka. Ostatné mlieko s vanilínovým cukrom privedieme do varu a zahustíme pudingovou kašičkou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, a opatrne ho vmiešame do mierne vychladnutého krému. Potom ho rozotrieme na korpus. (Ak máte "slabšiu" rúru odporúčam pred naliatím krému koláč zapiecť vo vyhriatej rúre, asi tak 10 minút). Jablká olúpeme, odstránime jadierka a pokrájame na štvrťky. Nakrájame ich do vejára a poukladáme na vrstvu krému. Dáme upiecť. (asi 50 minút pri teplote 175C). Koláč necháme vychladnúť. Poprášime ho práškovým cukrom a posypeme pistáciami. (Ak použijeme hrozienka, tak nimi koláč posypeme pred pečením).

Zdroj: Diana recepty - Dobroty z babiččiny kuchyně.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára