nedeľa 27. mája 2012

Perník.

Suroviny: 3 vajcia, 1 1/2 hrnčeka cukru, 3 hrnčeky polohrubej múky, 200 g tekutého (mäkkého) medu, 1 hrnček kyslej smotany, 2 PL studenej vody, 200 g margarínu, 1 ČL sódy-bicarbóny, perníkové korenie, 1 PL kakaa (nemusí byť - ja som nedala)

Postup: Margarín vyšľaháme s cukrom, pridáme po jednom žĺtky, med, vodu, smotanu, múku zmiešanú so sódou, kakao, perníkové korenie. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne premiešame s cestom. Cesto vylejeme na plech. Pečieme pri teplote 150-160C asi 40-60 minút.

Perník som po upečení natrela nahrubo slivkovým lekvárom.
(Výborný tip je prekrojiť celý perník vodorovne napoly a tak ho natrieť. Alebo prekojiť ho pozdĺž, natrieť jednu polovicu, prikryť druhou polovicou, a ešte natrieť celé rezy aj zbokov a zvrchu).

Pravý poctivý perník :)))


Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára