štvrtok 27. februára 2014

Karamelové blondes.

Na mliečny karamel: 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g masla, 250 g hnedého cukru, 50 g kukuričného sirupu. Na cesto: 250 g masla, 180 g hnedého cukru, 1 vanilkový struk, 80 g javorového sirupu, 4 vajcia, 180 g špaldovej celozrnnej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, štipku soli, 50 g píniových orieškov. Mliečny karamel: Smotanu uvaríme s maslom, hnedým cukrom a kukuričným sirupom. Varíme do zhustnutia. Karamel je uvarený vtedy, ak kúsok pustíme do ľadovej vody a okamžite stvrdne. Karamel nalejeme na tácku zľahka vymastenú maslom. Necháme stuhnúť buď pri izbovej teplote (tuhne asi 3 hodiny), alebo v chladničke jednu hodinu. Karamel pokrájame na štvorčeky s rozmermi asi 1,5 x 1,5 cm. Cesto: v elektrickom šľahači speníme maslo, hnedý cukor a dužinu vanilkového struku. Pridáme javorový sirup a postupne, po jednom štyri vajcia. Po lyžiciach zapracujem zmes múky, prášku do pečiva a soli. Do vyšľahanej hmoty špachtľou zapracujeme nasucho opražené, vychladnuté, píniové oriešky a na kocky pokrájanú polovicu mliečneho karamelu pokrájaného na štvorčeky. Hmotu nalejeme do pekáča s papierom na pečenie a pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme 35 až 40 minút. Zákusok pokrájame a pri podávaní k blondes poukladáme zvyšok karamelových štvorčekov. Zdroj: TV Paprika, Mlejnek na recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára