streda 21. marca 2012

Pre Barbarku:) Marhuľovo-smotanový koláč.



Prísady:
Cesto - 300 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 75 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 150 g nehrudkujúceho tvarohu, 100 g marcipánu.
Plnka - 2 vanilkové pudingy (Dr.Oetker), 50 g práškového cukru, 600 ml mlieka, 500 g kyslej smotany
Ozdobenie - 400 g kompótových scedených marhúľ, 75 g mandľových lupienok
Poleva - 100 g práškového cukru, 2-4 PL citrónovej šťavy

Postup:
Najskôr uvaríme z pudingových práškov, cukru a mlieka puding. Za občasného zamiešania necháme stuhnúť. Do chladnúceho pudingu vmiešame smotanu. Náplň odložíme na zaliatie cesta.
Do misy dáme suroviny na cesto, nastrúhame na ne marcipán a krátko premiesime, až sa nám všetky suroviny spoja (nemiesime dlho, lebo cesto sa nám bude veľmi lepiť). Z cesta na pomúčenej doske umiesime "tehlu", ktorú čiastočne vyváľame (podľa potreby dosku pomúčime). Vyváľané cesto preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (30x40 cm). Cesto opäť rozložíme a pritlačíme na dno plechu. Plnku rovnomerne nalejeme na cesto. Na plnku nakladieme marhule stranou dole a posypeme mandľami. Pečieme v rozohriatej rúre. (Pri 180C asi 50 minút). Na polevu vymiešame cukor s citrónovou šťavou- šťavu pridávame opatrne, aby sme nemali riedku polevu (mala by odkvapkávať z lyžičky). Úplne vychladnutý koláč nakrájame na kúsky a pred servírovaním "pokvapkáme" citrónovou polevou.

Tip: Ovocie môžeme použiť podľa chuti - jahody, višne, maliny, nakrájané broskyne...a posypať nasekanými orechami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára