piatok 9. septembra 2011

Hruškový koláč



2 kg hrušiek, šťava a kôra z 1 citróna, 250 g Hery, 300 g cukru, 2 vanilínové cukry, 8 vajec, 400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 250 ml kyslej smotany, 3 PL marhuľového lekváru, 40 g hnedého cukru, tuk a múka na vysypanie plechu, soľ
Postup: Hrušky očistíme, pokrájame na väčšie kúsky, zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna. Tuk vyšľaháme s 200 g cukru, pridáme 1 vanilínový cukor, štipku soli a ostrúhanú citrónovú kôru.
4 vajcia rozmiešame so 4 PL múky. Zvyšok múky zmiešame s práškom do pečiva a nevyšľahanou šľahačkou, pridáme vajcia s múkou a vypracujeme hladké riedke cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Zvyšné vajcia zmiešame s kyslou smotanou a 100 g cukru. Hrušky poukladáme na cesto v plechu, posypeme zvyšným vanilínovým cukrom a zalejeme ich kyslou smotanou s vajcami. Pečieme približne 40 min. pri 180C. Lekvár zohrejeme v menšom hrnci tak, aby bol tekutý. Po 30 min. pečenia ním natrieme vrch koláča a posypeme hnedým cukrom. Dopečieme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára