nedeľa 18. januára 2015

RACIO: Cviklový koláč s makovou šľahačkou.

12 porcií. Potrebujeme: 250g cvikly, 200g horkej čokolády (min. 70% kakaa), 4 PL horúcej instantnej kávy, 200g masla, 5 vajec, 200g jemného trstinového cukru, 135g hladkej špaldovo-celozrnnej múky, 3 PL kakaa, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (vinný kameň), maslo na vymastenie formy. Na makovú šľahačku: pol vanilkového struku, 3 PL maku, 50ml mlieka, 200ml smotany na šľahanie Cviklu umyjeme, v hrnci zalejeme vodou a privedieme do varu. Prikryté varíme 50 minút do mäkka. Uvarenú cviklu olúpeme, nahrubo pokrájame a ručným šľahačom rozšľaháme na pyré. Čokoládu polámeme a nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Vmiešame horúcu kávu, kúsky masla a odstavíme. Vymiešame dohladka a necháme mierne vychladnúť. 5 žĺtkov v miske rozšľaháme a spolu s cviklovým pyré vmiešame do čokoládovej hmoty. Múku, kakao a kypriaci prášok spolu preosejeme. Z bielkov a 190g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Múčnu zmes a bielkový sneh zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180C. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Naplníme pripraveným cestom, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a teplotu znížime na 160C. Pečieme asi 45 minút. Preložíme na kuchynskú mriežku a vo forme necháme vychladnúť. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme a vyškrabeme semienka. Mak, zvyšný cukor 10g, vanilkový struk a semienka dáme do hrnca a zalejeme mliekom. Povaríme, odstavíme z plameňa a necháme 30 minút odstáť. Struk vyberieme a zmes odložíme do chladu. Smotanu dotuha vyšľqháme a zľahka do nej vmiešame vychladenú makovú masu. Makovú šľahačku podávame ku koláču. (Ja som namiesto šľahačky použila našľahanú kyslú smotanu zmiešanu s cukrom a makom:) Lahodné !!! Zdroj: Dobré jedlo Február 2015.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára