pondelok 10. októbra 2011

Karamelová bábovka.




Suroviny: 250 g polohrubej múky, 2 zarovnané KL prášku do pečiva, 120 g cukru, 1/2 KL mletého muškátového orecha, 1/2 KL mletého zázvoru, 2 vajcia, 170 g vychladnutého roztopeného masla (Hery), 2 PL svetlého sirupu (javorového), 125 ml mlieka
Na sirup: 1 vanilkový struk, 150 g cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 60 ml vody, citrónová kôra, 4 zelené zrnká kardamónu (nemusí byť), 1 tyčinka škorice
Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu, muškátový orech, zázvor. Primiešame vajcia, maslo, sirup a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a povrch zahladíme. Upečieme.
Na sirup pozdĺžne rozrežeme vanilkový struk a vyškrabeme dreň. V kastróliku do zlatožlta skaramelizujeme cukor, potom prilejeme citrónovú šťavu a vodu. Miešame dovtedy, kým sa karamel nerozpustí. Pridáme citrónovú kôru, kardamóm, škoricu, vanilkovú dreň a všetko spolu 3 minúty pomaly varíme.
Bábovku po upečení necháme asi 10 minút vo forme odpočinúť, potom ju vyklopíme na miežku zakrytú papierom na pečenie. Navrchu ju viackrát poprepichujeme drevenou špajdlou. Mriežku s bábovkou postavíme na plech. Z horúceho sirupu vyberieme vanilkový struk, kardamóm a škoricu a bábovku ním polejeme. Stečený sirup nalejeme späť, kým všetok nevsiakne, a bábovku necháme vychladnúť.
Poznámka: Na ozdobu môžeme vanilkový struk vložiť do formy, naliať cesto a piecť spolu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára