štvrtok 16. januára 2014

Perníkové kocky.

Potrebujeme (malý plech 30 x 22cm): Cesto: 2 vajcia, 125 g práškového cukru, 65 g tekutého medu,1/2 ČL sódy bicarbóny, 300 g hladkej múky T650, 1 ČL perníkového korenia. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme med a premiešame. Postupne pridávame múku,sódu bicarbónu a perníkové korenie. Vypracujeme polotuhé cesto. (Množstvo použitej múky - môže sa stať, že jej budeme potrebovať aj viac) závisí od veľkosti vajec a kvality medu. Vypracované cesto zabalíme do mikroténovej fólie a na 12 hodín odložíme do chladu. Cesto môže odpočívať aj niekoľko dní. Keď začneme s cestom pracovať, musí mať izbovú teplotu. Ďalší postup: Polovicu cesta rozváľkame na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 175C. Cesto dobre potrieme slivkovým lekvárom (200g), ktorý sme zmiešali s mletými mandľami (50g). Zakryjeme zvyšným rozváľkaným cestom. Nožom s plytkými zárezami predznačíme štvorce. Potrieme rozšľahaným vajcom a poukladáme polovice mandlí do podoby štvorlístka. Medzi mandľami cesto popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 15-20 min. Po vychladnutí koláč ozdobíme kandizovanými čerešňami (ja som použila sušené brusnice) a pokrájame podľa predznačených zárezov na kocky. Vyzerajá ako z perníkovej chalúpky a veľmi dlho vydržia uschované v nádobe. Zdroj: Dobré jedlo December 2013

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára