sobota 29. decembra 2012

RACIO: Zázvorový vianočný koláč.

Potrebujeme: 300 g medu, 100 g melasy, 200 g masla, 4 vajcia, 250 g hnedého cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kandizovaného zázvoru, 600 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 ČL mletého zázvoru (alebo 100 g nastrúhaného čerstvého zázvoru), 1 PL perníkového korenia, 4 PL rumu, 125 ml smotany na šľahanie, múka a tuk na vymastenie plechu.

Postup: V hrnci rozpustíme asi 400 g medu, melasu a na kocky nakrájané maslo. Zmes dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Osobitne vyšľaháme vajcia, hnedý cukor (50 g) a vanilínový cukor. Zázvor nasekáme nadrobno. Všetko spolu spojíme. V ďalšej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, mletým zázvorom a perníkovým korením. Sypkú zmes postupne s rumom zapracujeme do medovej a vaječnej zmesi. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 30-35 minút. Koláč bude po vybratí z rúry ešte mäkký.
V panvici skaramelizujeme 200 g hnedého cukru, prilejeme smotanu a 2 minúty povaríme.Potom polevu nalejeme na koláč a ihneď ju stierkou rozotrieme. Koláč necháme 30 minút odstáť a potom ho vlhkým nožom nakrájame na kocky. Pred servírovaním skaramelizujeme 4 PL cukru, necháme ho mierne vychladnúť, aby vznikol sirup. Na papier na pečenie urobíme pomocou varešky z karamelu mriežky, necháme vychladnúť a kúskami potom ozdobíme koláč.

VÝBORNÝ pre každého kto miluje zázvor! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára