piatok 23. novembra 2012

Jablková torta.

Potrebujeme: Cesto: 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 2 ČL vanilínového cukru, 300 ml jablkovej šťavy, 80 ml oleja, 210 g polohrubej múky, 2 ČL kypriaceho prášku, škoricový cukor na posypanie
Jablková plnka: 600 g očistených jabĺk, 2 PL citrónovej šťavy, 100 g kryštálového cukru, 2 balíčky pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, 300 ml jablkovej šťavy.
Krém: 5 plátkov želátiny, 2 PL rumu, 200 ml kyslej smotany, 75 g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie

Postup: Pripravíme cesto: Žĺtky  vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme jablkovú šťavu, olej, preosiatu múku zmiešanú s kypriacím práškom a premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Pripravené cesto rozotrieme do formy vyloženou papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175C asi 15 minút.
Pripravíme plnku: Očistené jablká nahrubšie postrúhame, pridáme citrónovú šťavu, cukor a chvíľu dusíme. Pudingový prášok rozmiešame v jablkovej šťave, pridáme do podusených horúcich jabĺk a 1 až 2 minúty varíme.
Pripravíme krém: Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme 15 minút napučať. Potom zlejeme prebytočnú vodu, pridáme rum a rozpustíme v teplom vodnom kúpeli. V kyslej smotane rozpustíme cukor a zmiešame s ušľahanou smotanou. Dve lyžice smotanového krému pridáme k vlažnej želatíne, premiešame a vmiešame do krému. Na vychladnuté cesto natrieme vlažnú jablkovú plnku a dáme do chladu stuhnúť. Na plnku rozotrieme krém, po stuhnutí posypeme škoricovým cukrom a pokrájame.


Zdroj: Dobré jedlo Október 2011

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára