streda 15. februára 2012

Marhuľový perník.



Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 1 PL octu, 1PL a 200 ml vody, 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 100 ml oleja, 1 ČL mletej škorice, štipka mletých klinčekov, kôra z 1/2 citróna, 250 g hladkej múky, 1 prášok do perníka (aj obyčajný), 2 PL kakaa (alebo aj bez), 1 pohár zaváraných marhúľ (500 g), tuk a múka na vysypanie plechu, šľahačka na potretie, mletá škorica na ozdobu.

Do hrnca dáme kryštálový cukor, 1PL vody a octu, necháme skaramelizovať, zalejeme 200 ml vody, varíme asi 10 minút, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, vmiešame olej, škoricu, klinčeky, ostrúhanú citrónovú kôru a do zmesi pomaly zapracujeme vychladnutý karamel. Pridáme preosiatu múku s práškom do perníka a s kakaom. Do zmesi zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov. Marhule necháme scediť a nakrájame na malé kocky. Primiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymasteného a vychladnutého plechu a upečieme vo vyhriatej rúre. Povrch vychladeného perníka potrieme šľahačkou a posypeme škoricou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára