pondelok 13. septembra 2010

Mriežkovaný slivkový koláč



Prísady na 1 okrúhlu formu - priemer 26cm: 120 ml mlieka, 100 g mletého maku, 220 polohrubej múky, 125 g Hery, 50 g práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL citrónovej šťavy, 40 g kryštálového cukru, 500 g sliviek, práškový cukor na posypanie

Postup: Mletý mak zalejeme mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Z múky, tuku, práškového cukru, 1 a 2 PL studenej vody a zo žĺtkov vypracujeme na doske hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 min. odležať. Tretinu cesta odložíme nabok, zvyšok vyváľkame a vyložíme ním koláčovú formu vystlanú papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a asi 15 min. predpečieme. Z bielkov, citrónovej šťavy a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do maku. Predpečený koláč potrieme makovou plnkou a obložíme vykôstkovanými slivkami. Povrch ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta, dáme späť do rúry a pečieme ďalších 20-30 min. Vychladnutý koláč pocukrujeme a pokrájame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára