pondelok 13. septembra 2010

Obrátený slivkový koláč



270 g Hery, 180 g hnedého kryštálového cukru, 300 g práškového cukru, kôra z 1 citróna, 4 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 125-200 ml mlieka, asi 1 kg sliviek, štipka soli
Postup: Rúru predhrejeme. Do plechu dáme asi 20 g masla, necháme rozpustiť a rovnomerne nanesieme hnedý kryštálový cukor. Na vrstvu cukru poukladáme do radov tesne vedľa seba slivky tak, aby pokryli celý plech. Cesto: Zvyšné maslo vymiešame s práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou, postupne pridáme vajcia, potom striedavo pridáme mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré stierkou rovnomerne nanesieme na slivky tak, aby sme ich neposunuli. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Po upečení necháme koláč vychladnúť, potom ho vyklopíme hore dnom a necháme úplne vychladnúť.
- namiesto čerstvých sliviek môžeme použiť aj kompótové slivky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára