pondelok 22. februára 2016

Grepový koláč s čiernym korením.

Tortová forma s priemerom 26 cm. Potrebujeme: 2 grapefruity, 4 PL jemného kryštálového cukru, 1 ČL rastlinného oleja Na cesto: 250 g špaldovej celozrnnej múky, 200 g práškového hnedého cukru + trocha na posypanie, 2 ČL kypriaceho prášku, pol balíčka vanilkového cukru Bourbon, 2 ČL kakaa, štipka soli, pol ČL čerstvo zomletého čierneho korenia, 80 ml rastlinného oleja, 50 ml sójového mlieka, 150 g sójového jogurtu bez príchute, 2 ČL jablkového alebo bieleho vínneho octu Grapefruity olúpeme, odstránime bielu šupku a dužinu pokrájame na plátky hrubé 1cm. Šťavu pritom zachytíme. V hrnci zahrejeme kryštálový cukor s lyžičkou oleja a lyžicou vody. Za stáleho miešania ho rozpustíme a asi minútu povaríme. Okraje formy zľahka vymastíme olejom. Na dno formy nalejeme cukrový sirup a na to uložíme grepové kolieska. Rúru vyhrajeme na 180C. V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, kakao, soľ a čierne korenie. Pridáme tekuté ingrediencie (olej, sójové mlieko, jogurt, ocot a zachytenú grepovú šťavu) a vymiešame hladké cesto. Pripravené cesto nalejeme do formy na grepové kolieska a rovnomerne rozotrieme. Vo vyhriatej rúre pečieme 25-30 minút. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme asi 15 minút chladnúť, potom ho vyklopíme na väčší tanier. Tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Zvláštne výborný :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára