sobota 27. októbra 2012

Jablkovo-pudingový koláč.

Na cesto: 200 g hladkej múky, kôra z 1/2 citróna, 1/2 Kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g Hery, 1 vajce
Na plnku: 2 pudingy s vanilkovou príchuťou, 80 g práškového cukru, 500 ml pomarančovej šťavy (alebo džúsu), 5-8 kyslejších jabĺk
Poleva: hotová - Dr. Oetker, alebo šľahačková: 2 šľahačky v prášku Dr. Oetker, 250 ml mlieka, trochu kakaa na posypanie

Na dosku nasypeme všetky odvážené sypké suroviny na cesto, citrónovú kôru, pridáme kúsky margarínu alebo masla, vajce. Najprv pomocou noža, po chvíli ručne vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade  do tej doby, než pripravíme náplň.
Na prípravu náplne olúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame jablká. Z pudingového prášku, cukru a pomarančovej šťavy alebo džúsu uvaríme puding. Za občasného  zamiešania necháme vychladnúť a vmiešame nastrúhané jablká.
Na pomúčenej doske z cesta vyváľkame plát o veľkosti plechu 30 x 40cm. Plát pomocou valčeka prenesieme na vymastený a vysypaný plech, rovnomerne naň rozotrieme náplň a plech vložíme do predhriatej rúry piecť. Čas pečenia: 30-35 minút. Po upečení necháme celkom vychladnúť. Nalejeme naň polevu.
Alebo urobíme šľahačku: Podľa návodu pripravíme šľahačku, ale iba s množstvom mlieka udaným v recepte, natrieme na koláč a cez sitko posypeme kakaom. Necháme 2-3 hod. v chlade a krájame na porcie. Uchovávame v chlade.
Tip: Na posypanie môžno použiť i mleté orechy a môžeme použiť i puding so smotanovou príchuťou.

Pre deti ako stvorený! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára