piatok 27. apríla 2012

Jahodový zákusok s makom.

Plech (42x32,5cm)
Cesto: 100 g Hery, 120 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 škoricový cukor, 4 vajcia, 100 g mletého maku, 70 g hladkej múky
Krém: 300 g čerstvých jahôd, 250 ml smotany na šľahanie, 4 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 500 ml kyslej smotany, 20 g mletej želatíny, 2 PL citrónovej šťavy
Ozdobenie: 200 g čerstvých jahôd, 2 balíčky červeného tortového želé

Postup: Mäkkú Heru vymiešame s 30 g práškového cukru, vanilínovým a škoricovým cukrom dopenista. Postupne pridáme žĺtky. Bielky vyšľaháme s 90g práškového cukru dotuha. Sneh po častiach zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec do masy zapracujeme zmes pomletého maku a múky. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 25 minút piecť do vyhriatej rúry (185C-elektrická rúra).
- Citrónovú šťavu zmiešame s 50 ml vody a vsypeme do nej mletú želatínu. Necháme ju asi 1 minútu napučať a potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu ochutíme vanilínovým a práškovým cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu, pokrájané jahody a primiešame rozpustenú želatínu.
- Jahodový krém natrieme na vychladnutý plát a zákusok dáme na 2-3 hodiny do chladničky. Na stuhnutý krém rozložíme na plátky nakrájané jahody a zalejeme ich vlažným tortovým želé pripraveným podľa návodu na obale. Zákusok krájame, až keď želatína stuhne.
Zdroj: Recepty zo života 11

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára