nedeľa 17. novembra 2013

RACIO: Čoko-koláč s cviklou.

Na menší plech potrebujeme: 250 g cvikly, 5 vajec, 100 g trstinového nerafinovaného cukru, štipku mletých klinčekov, štipku soli, 1 PL rumu, 100 g špaldovej celozrnnej múky, 1/2 ČL prášku do pečiva s vínneho kameňa, 30 g kakaa, 200 g mletých mandlí Na prípadné ozdobenie: práškový cukor na posypanie, tenké pásiky pomarančovej kôry (z biopomaranča) Postup: Cviklu umyjeme, olúpeme a najemno nastrúhame. Vajcia rozklepeme, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý odložíme na chladné miesto. Vo väčšej mise vymiešame žĺtky s cukrom, mletými klinčekmi, so štipkou soli a s rumom do nadýchanej peny. V ďalšej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a s kakaom. K žĺtkovej pene pridáme bielkový sneh, na to preosejeme múčnu zmes, prisypeme mleté mandle a pridáme nastrúhanú cviklu. Všetko krátko, ale dôkladne premiešame. Plech vymažeme a vysypeme hrubou múkou. Rúru vyhrejeme na 170C. Cesto rovnomerne rozotrieme do pripraveného plechu, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút do zlatisla. Ak je potrebné (vyskúšajte špáradlom), koláč môžeme piecť o niečo dlhšie, ale povrch prikryjeme alobalom, aby sa nespálil. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom, pokrájame na kocky, ktoré ozdobíme tenkými pásikmi pomarančovej kôry a zvyšnou nastrúhanou cviklou. Zdroj: Dobré jedlo November 2013

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára