nedeľa 31. mája 2015

Ovocné rezy s hrozienkami (jahodové).

Na veľký plech potrebujeme: 300 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 6 vajec, 2 PL oleja, 300 g jahôd (alebo napr. rebarbory), 100 g hrozienok, 6 PL mlieka, 1 ČL sódy-bicarbóny, jahodový (ríbezľový lekvár), čokoládová poleva, tuk a múka na vysypanie plechu. Cukor a žĺtky vyšľaháme do peny. Postupne pridáme mlieko, olej a tuhý sneh z bielkov. Do cesta zamiešame sódu bicarbónu s múkou a hrozienka. Jahody (rebarboru) umyjeme, očistíme, nakrájame a zapracujeme do cesta. Cesto preložíme na tukom a múkou vysypaný plech. V rúre vyhriatej na 180C upečieme doružova. Po vychladnutí koláč potrieme jahodovým (alebo ríbezľovým) lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Zdroj: Nový čas pre ženy máj 2015.

RACIO: Mrkvová torta s mascarpone.

Suroviny: Cesto - 250 g celozrnnej múky, 200 g trstinového cukru, 1 ČL KPP, 1 ČL mletej škorice, 2 vajíčka, 90 ml rastlinného oleja, 60 ml šťavy z pomaranča, 430 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 50 g nasekaných vlašských orechov (nemusia byť), 50 g sušených brusníc, 50 g sušených hrozienok, maslo a múka na vymastenie formy. Krém - 2 lyžice masla, 3 PL páškového cukru, 250 g mascarpone (môže byť aj tvaroh), na ozdobenie nastrúhaná kôra z pomaranča Postup: Cesto - V jednej miske zmiešame suché ingrediencie (múku, cukor, KPP, škoricu), v druhej všetky tekuté ingrediencie (žĺtky, olej a pomarančovú šťavu). K sypkým surovinám po častiach varechou primiešame tekutú zmes. Potom do cesta zľahka po častiach primiešame metličkou tuhý sneh z bielkov, aby cesto ostalo nadýchané. Na záver vmiešame do cesta aj nastrúhanú mrkvu a pomarančovú kôru, nastrúhaný zázvor, orechy, hrozienka, brusnice. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Pripravené cesto rozotrieme do tortovej formy a pečieme cca 50 minút v predhriatej rúre na 170C. Upečený koláč necháme vychladnúť a papier na pečenie opatrne stiahneme. Krém - Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do penista. Pri nižších otáčkach potom po lyžiciach zašľaháme k maslu mascarpone (tvaroh). Vrch vychladnutého cesta potrieme pripraveným krémom. Na záver môžeme tortu ozdobiť nastrúhanou kôrou z pomaranča. Zdroj: LIDL - Cukráreň podľa Adriany Polákovej

nedeľa 10. mája 2015

Horácke koláče.

240 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 ČL cukru, 100 ml mlieka, 240 g uvarených zemiakov, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 1/2 ČL soli, 30 g masla, 2 vajcia, 130 g slivkového lekváru, 40 g mletých orechov Do misky preosejeme 240g polohrubej múky, uprostred urobíme jamku a do nej rozdrobíme 20 g kvasníc, posypeme ju lyžičkou cukru, zalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozmiešame na kašičku, zakryjeme utierkou a dáme na teplo urobiť kvások. Potom do cesta primiešame 240 g uvarených a najemno postrúhané zemiaky, pol sáčku vanilkového cukru, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, pol lyžičky soli, 30 g rozpusteného masla a jedno vajce. Dobre premiešame a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme do tepla na hodinu vykysnúť. Na pomúčenej doske znova vykysnuté cesto premiesime a vyváľkame z neho plát, ktorý nakrájame na štvorce o strane asi 7 cm. Do stredu dáme lyžičku lekváru, rohy prekrížime k sebe a koláčiky naukladáme na plech. Prikryjeme ich utierkou a dáme ešte na 20 minút dokysnúť. Potom ju potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletými orechami a pečieme pri 220C v trúbe asi 20 minút. Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu.

RACIO: Pohánkové kocky s ďatlami (Raw)

Potrebujeme: 100 g svetlej pohánky, 200 g slnečnicových semienok, 200 g ďatlí, 40 g mletého ľanového semienka, 2 lyžice karobu, 80 ml kokosového oleja, 2-3 PL sézamových semienok Postup: Na 24 hodín namočíme do vody 100 g svetlej pohánky (je lúpaná mechanicky, nie termicky ako pohánka tmavá). Počas tejto doby pohánku najmenej 3x prepláchneme a vodu vymeníme. Vodu zlejeme a pohánku dohladka rozmixujeme. Rozmixujeme aj 200 g slnečnicových semienok, 200 g vykôstkovaných ďatlí, 40 g ľanového semienka. Pridáme 2 lyžice karobu a všetko spojíme 80 ml kokosového oleja do tuhšej pasty, ktorú natlačíme do formy vystlanej potravinárskou fóliou. Posypeme sézamovým semienkom a necháme stuhnúť v chlade, vyberieme a nakrájame na kocky. Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu

Malinový cheesecake.

Potrebujeme: Tortová forma o priemere 24 cm Na korpus: 100 g suchárov, 100 g celozrnných ovsených sušienok (napr. Hobbits), 100 g masla + trochu na vymastenie formy Na malinovú zmes: 300 g mrazených malín, 2 lyžičky kukuričného škrobu, 200 g malinového džemu Na tvarohovú plnku: 800 g nízkotučného tvarohu, 250 g smotanového syra (Philadelphia), 1 ČL najemno nastrúhanej pomarančovej kôry z biopomaranča, 100 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, 3 vajcia, 80 g hladkej múky, práškový cukor na posypanie Postup: 1. Rúru vyhrejeme na 180C. Sucháre a sušienky najemno rozdrvíme - v sekáčiku alebo pomocou valčeka na cesto. Maslo rozpustíme a zmiešame s rozdrvenou zmesou. Všetko natlačíme do vymastenej tortovej formy a zároveň vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Vložíme do spodnej časti vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. 2. Maliny necháme rozmraziť - najlepšie cez noc v chladničke. Potom ich pretlačíme cez sitko. Odvážime si 100 g malinového pyré a zmiešame s kukuričným škrobom a malinovým džemom. 3. Tvaroh, smotanový syr, pomarančovú kôru, cukor a vanilínový cukor vyšľaháme na hladkú masu. Postupne po jednom primiešavame vajcia. Nakoniec pridáme múku a ešte raz krátko premiešame. 4. Polovicu tvarohového krému rozotrieme na predpečený korpus v tortovej forme. Lyžicou vtlačíme do krému šesť jamiek (5 po okrajoch a 1 v strede), ktoré naplníme polovicou malinovej zmesi. Pomocou drevenej špajdle vytvoríme v kréme mramorovanie. Navrch opatrne rozotrieme zvyšný tvarohový krém, aj v ňom vytlačíme šesť jamiek a naplníme ich zvyšnou malinovou zmesou. Špajdľou zľahka vytvoríme mramorovaný vzor. 5. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160C (teplovzdušný ohrev sa neodporúča) a na spodnej koľajničke pečieme asi 50 minút. Upečený koláč preložíme na kuchynskú mriežku a pri izbovej teplote necháme vo forme vychladnúť. Potom ho prikryjeme alobalom a dáme stuhnúť do chladničky - najlepšie cez noc. Stuhnutý koláč opatrne vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. Zdroj: Dobré jedlo Marec 2014

pondelok 4. mája 2015

Ovocná tortička.

Potrebujeme na 1 okrúhlu formu: 180 g polohrubej múky, 180 g práškového cukru, 100 g masla, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 500 g tvarohu, 200 ml kyslej smotany 200 ml mlieka, 1 vanilínový cukor, 1 vanilkový puding - prášok, 500 g jahôd (lesnej zmesi) Z hrnčeka polohrubej múky, 1/2 hrnčeka cukru práškového cukru, 100 g masla a 1/2 sáčku prášku do pečiva vypracujeme rukou mrveničku. Tri štvrtiny z nej nasypeme na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Rozmixujeme 500 g mäkkého tvarohu v kocke (vaničkový ani nekupujte, to nie je tvaroh :), 1 kelímok zakysanej smotany, 200 ml mlieka, 1/2 hrnčeka práškového cukru, vanilínový cukor, 1 vanilkový puding a väčšinu z jahôd - tú menšiu časť vmiešame do tvarohu vcelku. Tvarohový krém nalejeme na mrveničku a posypeme tou druhou časťou mrveničky. Pečieme v predhriatej rúre na 180C asi pol hodiny do ružova. Krájame ak koláč vychladne! :) Je vynikajúci.

Smotanový koláč.

Cesto: 400 g múka polohrubá 1 prášok do pečiva 150 g cukor práškový 250 g palmarín 4 žĺtky 1 KL .nastrúhaná citrónová kôra 1 PL smotana kyslá Plnka: 4 vajcia na sneh bielky 3 ks/180 g smotana kyslá 14-16% 3 ks cukor vanilkový 1 pudingový prášok smotanový 1 PL kopcom , / kukuričný škrob maizena Postup prípravy receptu 1Všetky suroviny na cesto spolu na doske zmiesime na hladké cesto. 2Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do mrazáku na 20 minút. Po 20 minutách cesto vyberieme rozdelíme na dve polovice a jednu opäť zabalíme a dáme naspäť do mrazáku. 3Plech si vymastíme olejom 35x25 Cesto si vyvaľkáme vložíme do plechu 4malým valčekom alebo prstami cesto na plechu roztlačíme,okraje vyhrnieme aby nám plnka nevytekala.Na pripravený plát nastrúhame piškóty alebo keksy aby sa plnka nepremočila. Pripravíme si plnku:Kyslú smotanu zmiešame,svanilk. cukrom pudingovým práškom a maizenou.Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a jemne vmiešame do zmesi s kyslej smotany. 5Zmes nalejeme na pripravené cesto na plechu 6Vyberieme cesto z mrazáku a nastrúhame rovnomerne po povrchu koláča. Dáme piecť do vyhriatej rúry pečieme pri teplote 180°C 35 minút. 7Dobrú chuť

RACIO: Müsli tyčinky

Fit tyčinky 4ks banan 3ks jablka 200g ovsene jemne vlocky 50g struhany kokos 50g hrozienka Kokosovy olej 2 kl skorica Stava z jedneho citrona Slnecnicove a lanove semiacka Mandle vlasaky Vsetko zmiesat dat na plech piect 40 min 180

Jókaiho rezy

Jókai szelet (Jókaiho rezy) je múčnik, ktorý má korene v Maďarsku a bol pomenovaný podľa známeho maďarského spisovateľa, autora desiatok románov, Móra Jókaiho. Sú to sladké rezy, ktorých základ tvoria linecké pláty plnené džemom a zvrchu zaliate polevou z cukru, žĺtok, mletých orechov a hrozienok. Tento koláčik je upečený veľmi rýchlo a vyzerá ako od profesionála, pritom na ňom nie je vôbec nič zložité. Jokaiho rezy sú dobrou alternatívou na pohostenie nečakanej návštevy alebo ako chutný dezert k nedeľnému obedu. Ingrediencie na Jókaiho rezy Na cesto 300 g hladkej múky, 200 g masla (izbovej teploty), 100 g práškového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 balíček vanilkového cukru), 1 vajce, džem, lekvár (môžete použiť akékoľvek kyslejšie džemy, podľa vlastnej chuti). Poleva: 2 žĺtky, 60 g práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, voliteľné: 1 lyžička citrónovej kôry. Na ozdobenie: 100 g posekaných mandlí alebo vlašských orechov, 100 g sušených hrozienok alebo brusníc. Postup: Cesto pripravené z prvých piatich ingrediencií si rozdelíme na tri rovnaké časti. Rozvaľkáme ho a upečieme pri 180°C dozlata. Hotové, ešte teplé pláty cesta potrieme džemom a začneme s vrstvením ostatných plátov cesta. Hotový koláč polejeme polevou, ozdobíme zmesou orechov a sušených hrozienok a opäť vložíme do rúry, na pár minút, kým nám plnka nestuhne.