streda 28. januára 2015

RACIO: Koláč zo sušeného ovocia.

Potrebujeme: 200g zmesi sušeného ovocia(slivky, marhule, brusnice, hrozienka, višne...) 50 g orechov, 5 vajec, 170 ml kokosového mlieka, 100 g mletých mandlí, 100 g ovsených vločiek, 1 prášok do pečiva bez fosfátov, štipku soli, 6 PL kokosového cukru, 50 g horkej čokolády. Postup: Formu vymastíme trochou masla a vysypeme celozrnnou múkou, alebo ovsenými vločkami. Rúru predhrejeme na 170C. Sušené ovocie a orechy nahrubo nakrájame. Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov. Kokosové mlieko nahladko vymiešame so žĺtkami. Mandle zmiešame s ovsenými vločkami a práškom do pečiva. Vaječné bielky začneme šľahať so soľou. Po lyžiciach postupne pridávame cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Do kokosovo-žĺtkovej zmesi vmiešame 80 % zmesi mandlí a ovsených vločiek, zvyšok nasypeme na sušené ovocie a zmiešame. Zmes žĺtkovo-vločkovú vsypeme do snehu z bielkov a keď sa začne masa spájať, pridáme sušené ovocie a čokoládu. Nalejeme do formy a vložíme na 50 minút do vyhriatej rúry. Špajdľou skontrolujeme, či je dobre prepečený aj stred koláča. Podávame s čokoládou alebo so šľahačkou. Zdroj: Recepty od babičky 47.

Dunajské vlny.

Na veľký plech potrebujeme: 250 g maslo 200 g cukor 5 ks vajce 250 g hladká múka 1 ks kypriaci prášok do pečiva 1 dcl mlieko 3 PL kakao 5 jabĺk PLNKA: 1 l mlieko 2 ks pudingový prášok vanilkový alebo KARAMELOVÝ 150 g maslo Postup: Maslo a cukor vymiešame, postupne pridávame po jednom vajci. Pridáme múku s práškom do pečiva, mlieko a vymiešame. Plech vymastíme a vysypeme múkou, vlejeme polovicu cesta. Do zvyšku cesta vmiešame kakao a trošku mlieka, tak 2 lyžice. Vymiešame a dáme na svetlé cesto. Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a vtláčame do cesta. Pečieme v predhriatej rúre na 190 st. C 35 minút. Necháme vychladnúť. Uvaríme hustý puding, maslo vymiešame. Vychladnutý puding spojíme s maslom a zmixujeme na hladkú hmotu. Navrstvíme na koláč, pofrkáme čokoládou alebo posypeme kakaom. Dáme do chladničky stuhnúť. Zdroj: Internet.

streda 21. januára 2015

RACIO: Jahodovo-ovsené cookies.

Suroviny: 28 ks Arašidové maslo - 1/3 šálky, hnedý cukor alebo med - 2/3 šálky, 1 ks vajce, mandľová aróma 1 ČL, škorica 1 ČL, 1 vanilkový struk Bourbon, jahody 6-8 ks roztlačené vidličkou, špaldová múka 1/2 šálky, kokosová múka 1/2 šálky, ovsené vločky 1 až 2 hrnčeky (podľa pevnosti cesta), jedlá sóda 1/2 ČL, štipka soli Postup: V stredne veľkej mise zmiešame múky, škoricu, jedlú sódu, soľ a dáme na chvíľu bokom. V ďalšej miske do hladka vymiešame maslo a med. Potom pridáme vajce, vanilkový struk, jahodové pyré a znovu vymiešame dohladka. Nakoniec prisypeme ovsené vločky. Ak sa vám bude zdať zmes riedka, pridajte ešte múku. (Mne stačil 1 pohár ovsených vločiek). Zmes musí byť tuhšia. Plech vyložíme papierom na pečenie a rukou alebo lyžicou tvarujeme "hrudky", ktoré pečieme vo vyhriatej rúre cca 10-15 minút. Viac nepotrebujú. Zdroj: Zdravé fitness recepty 1.

utorok 20. januára 2015

Orechové dukátiky.

60 ks. Potrebujeme: 200g špaldovej múky, 100g pšeničnej hladkej múky, 50g mletých vlašských orechov, 80g agávového sirupu, štipka soli, 150g masla, 100g džemu, 50g práškového cukru Postup: Do misy pridáme múku, mleté orechy, agávový sirup a soľ. Potom pridáme kúsky masla a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladu. Rúru vyhrejeme na 180C. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Z cesta formujeme guľky veľkosti väčšej čerešne, ktoré poukladáme na plechy. Druhým koncom drevenej varešky vytlačíme do každej guľky malú jamku, ktorú naplníme džemom. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 12 minút. Upečené dukátiky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Potom ich posypeme práškovým cukrom. Zdroj: Dobré jedlo December 2014.

nedeľa 18. januára 2015

RACIO: Cviklový koláč s makovou šľahačkou.

12 porcií. Potrebujeme: 250g cvikly, 200g horkej čokolády (min. 70% kakaa), 4 PL horúcej instantnej kávy, 200g masla, 5 vajec, 200g jemného trstinového cukru, 135g hladkej špaldovo-celozrnnej múky, 3 PL kakaa, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (vinný kameň), maslo na vymastenie formy. Na makovú šľahačku: pol vanilkového struku, 3 PL maku, 50ml mlieka, 200ml smotany na šľahanie Cviklu umyjeme, v hrnci zalejeme vodou a privedieme do varu. Prikryté varíme 50 minút do mäkka. Uvarenú cviklu olúpeme, nahrubo pokrájame a ručným šľahačom rozšľaháme na pyré. Čokoládu polámeme a nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Vmiešame horúcu kávu, kúsky masla a odstavíme. Vymiešame dohladka a necháme mierne vychladnúť. 5 žĺtkov v miske rozšľaháme a spolu s cviklovým pyré vmiešame do čokoládovej hmoty. Múku, kakao a kypriaci prášok spolu preosejeme. Z bielkov a 190g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Múčnu zmes a bielkový sneh zľahka zapracujeme do cesta. Rúru vyhrejeme na 180C. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Naplníme pripraveným cestom, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a teplotu znížime na 160C. Pečieme asi 45 minút. Preložíme na kuchynskú mriežku a vo forme necháme vychladnúť. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme a vyškrabeme semienka. Mak, zvyšný cukor 10g, vanilkový struk a semienka dáme do hrnca a zalejeme mliekom. Povaríme, odstavíme z plameňa a necháme 30 minút odstáť. Struk vyberieme a zmes odložíme do chladu. Smotanu dotuha vyšľqháme a zľahka do nej vmiešame vychladenú makovú masu. Makovú šľahačku podávame ku koláču. (Ja som namiesto šľahačky použila našľahanú kyslú smotanu zmiešanu s cukrom a makom:) Lahodné !!! Zdroj: Dobré jedlo Február 2015.

Medová roláda.

Vynikajúci dezert :) Pre celú rodinu potrebujeme: Na cesto: 1 vajce, 4 žĺtky, 100g práškového cukru, 100 g tekutého medu, 4 bielky, 160 g hladkej múky, 1 ČL sódy bicarbóny, kúsok masla Na plnku: 250g masla, 5 PL tekutého medu, 2 PL rumu, 100g mletých orechov, trochu orechov na posypanie Postup: Rúru vyhrejeme na 180/160C a pripravíme si cesto. Jedno vajce a 4 žĺtky vyšľaháme s cukrom a medom do nadýchanej peny. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh a striedavo ho vmiešame so zmesou preosiatej múky a sódy do žĺtkovej peny. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý potrieme maslom. Vo vyhriatej rúre pečieme 8-10 minút. Ešte horúce cesto aj s papierom preložíme na čistú utierku, papier stiahneme a cesto zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť. Pripravíme si plnku: Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Pridáme med, rum a nakoniec vmiešame pomleté orechy. Časť plnky odložíme na potretie povrchu rolády. Plát vychladnutého cesta opatrne rozvinieme, potrieme krémom a opäť zatočíme. Povrch potrieme zvyšným krémom a vrch posypeme orechami. Necháme v chlade stuhnúť. Zdroj: Dobré jedlo Január 2015.