piatok 28. februára 2014

Kompótový koláč.

Cesto: 1 l kompót-napr. maruhuľový,400g múka hladká, 2ks vajcia, 100g cukor mletý (práškový),2PL prášok kakaový,2KL sóda jedlá, 100 ml olej Postup: Do misky dáme celý kompót aj so šťavou. Ja dávam jeden veľký 0,7 l a jeden malý 0,3 l. Tak, aby som mala liter. Kompóty mám dobre napechované, málo šťavy, skoro samé ovocie. Ak by ste dávali kupovaný kompót, kde je veľa šťavy, nedávajte ju celú, iba toľko, aby bolo ovocie mokré. Ale odložte si ju! Kompót umytou rukou trocha rozmačkáme, aby neboli celé kusy... ale nie veľa, lebo chceme v koláči kúsky ovocia. A teraz už je to rýchlovka. Najskôr predohrejeme rúru na 190 stupňov a vymastíme plech, ktorý vysypeme múkou. Ja som použila plech s vysokým odopínacím okrajom 24 x 37 cm. Do misky na kompót vysypeme všetky suroviny, prilejeme olej a rozklepneme celé vajcia. Všetko spolu varechou premiešame a vylejeme na pripravený plech. Ak by ste to mali moc husté, prilejte odloženú šťavu z kompótu. Zvrchu cesto uhladíme a vložíme do rúry piecť asi 25 minút.rch koláča môžete potrieť kyslastým lekvárom, posypať kokosom, alebo orechami, poliať čokoládovou, alebo citrónovou polevou. Alebo polejte kokosovou polevou ako to robím ja. V hrnčeku uvarím 100g masla v 200ml mlieka, pridám 150g kokosu a 100g cukru. Túto polevu nalejem na koláč ihneď po vytiahnutí z rúry. Šťava vsiakne do cesta a kokos ostane navrchu, čím docielime, že koláč bude ešte viac šťavnatý a dlhšie vydrží vlhký... no ako kde, u nás zmizne tak rýchlo, ako táto zima. ...alebo len natrite lekvárom a posypte napr. zvyšnými mletými mandľami... Zdroj. Internet bonvivani.sk

štvrtok 27. februára 2014

Karamelové blondes.

Na mliečny karamel: 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g masla, 250 g hnedého cukru, 50 g kukuričného sirupu. Na cesto: 250 g masla, 180 g hnedého cukru, 1 vanilkový struk, 80 g javorového sirupu, 4 vajcia, 180 g špaldovej celozrnnej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, štipku soli, 50 g píniových orieškov. Mliečny karamel: Smotanu uvaríme s maslom, hnedým cukrom a kukuričným sirupom. Varíme do zhustnutia. Karamel je uvarený vtedy, ak kúsok pustíme do ľadovej vody a okamžite stvrdne. Karamel nalejeme na tácku zľahka vymastenú maslom. Necháme stuhnúť buď pri izbovej teplote (tuhne asi 3 hodiny), alebo v chladničke jednu hodinu. Karamel pokrájame na štvorčeky s rozmermi asi 1,5 x 1,5 cm. Cesto: v elektrickom šľahači speníme maslo, hnedý cukor a dužinu vanilkového struku. Pridáme javorový sirup a postupne, po jednom štyri vajcia. Po lyžiciach zapracujem zmes múky, prášku do pečiva a soli. Do vyšľahanej hmoty špachtľou zapracujeme nasucho opražené, vychladnuté, píniové oriešky a na kocky pokrájanú polovicu mliečneho karamelu pokrájaného na štvorčeky. Hmotu nalejeme do pekáča s papierom na pečenie a pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme 35 až 40 minút. Zákusok pokrájame a pri podávaní k blondes poukladáme zvyšok karamelových štvorčekov. Zdroj: TV Paprika, Mlejnek na recepty

sobota 15. februára 2014

Ovocný koláč s čokoládovou posýpkou.

Potrebujeme: (Veľký plech) 3 vajcia, 240g jemného kryštálového cukru, 2 tégliky bieleho jogurtu (300g) - môžeme nahradiť acidofilným mliekom, 75ml oleja, 400g polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 2ČL nastrúhanej citrónovej kôry, 600g mrazeného drobného ovocia (ríbezle, borovnice - ja som použila v tomto prípade višne) Na čoko-posýpku: 50g polohrubej múky, 100g jemného kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100g studeného masla, 75g postrúhanej čokolády (70%) Postup: Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme jogurt, olej a premiešame. Postupne vmiešame zmes preosiatej múky, kypriaceho prášku a nastrúhanej citrónovej kôry. Pripravíme posýpku: Múku zmiešame s cukrom, pridáme studené maslo pokrájané na kúsky a prstami vypracujeme posýpku. Nakoniec pridáme postrúhanú čokoládu a lyžicou ľahko premiešame. Rúru vyhrejeme na 175C. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a bohato posypeme ovocím a posýpkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 25 minút. Ľahký a osviežujúci koláčik. Zdroj: Dobré jedlo Marec 2014.

utorok 11. februára 2014

Medová roláda.

Potrebujeme: 4 vajcia, 200g medu, 120g polohrubej múky, 1/2ČL sódy bicarbóny, 1 balíček vanilkového cukru, ríbezľový lekvár Postup: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame a postupne do nich zapracujeme rozpustený, vychladnutý med. Pridáme sneh, múku, sódu bicarbónu a vanilkový cukor a dobre zamiešame. Plech natrieme maslom, posypeme múkou (alebo ho vyložíme papierom na pečenie), cesto naň rovnomerne rozotrieme a dáme do vyhriatej rúry upiecť. Ešte teplé cesto vyklopíme, natrieme lekvárom a stočíme do rolády. Posypeme ju práškovým cukrom a vychladnutú pokrájame na plátky. Krehká a veľmi rýchla. Zdroj: Recepty zo života 4

Páperový JABLČNÍK.

Suroviny na veľký plech: 400g hladkej múky, 1 Heru, 110g práškového cukru, 100g kryšt. cukru,4 vajíčka, 1,5kg jabĺk (aleho 7dcl nastrúhaných jabĺk), 200g sušených sliviek, štipka soli, (2 PL strúhanky alebo hrubej múky) Príprava: V múke rozmrvíme Heru, pridáme práškový cukor, štipku soli a so 4 žĺtkami vymiesime ľahko tvarovateľné cesto. Rozdelíme ho na 2 časti a na 1-2 hodiny ho vložíme do chladničky. Jablká očistíme, nahrubo postrúhame a udusíme s 1 PL vody a s 100g kryštálového cukru. Po vychladnutí k nim primiešame sneh zo 4 bielkov a predtým už vykôstkované a uvarené sušené slivky. Jednu polovicu schladeného cesta vyváľkame do vymasteného a múkou (strúhankou) vysypaného plechu, rozložíme naň jablkovú plnku a na najhrubšom strúhadle nastrúhame navrch druhú polovicu cesta. V horúcej rúre upečieme zákusok dočervena a po vychladnutí nakrájame. Zdroj: Obľúbené babičkine zákusky

štvrtok 6. februára 2014

Mandľovo-kokosová mňamka.

Suroviny: 4 ks vajcia celé, 3/4 hrnčeka cukor kryštálový, 1 bal. cukor vanilkový,1 hrnček múka celozrnná pšeničná 1/2 bal. prášok do pečiva, 1/2 hrnčeka olej stolový, 3/4 hrnčeka mletých mandlí, štipka soli Kokosová kaša: 1 a 1/2 hrnčeka mlieko, 1 a 1/2 PL škrob kukuričný, 3 PL cukor kryštálový 1 a 1/2 hrnčeka kokos strúhaný, 50 g maslo Postup: V miske si rozšľaháme žĺtka, štipku soli, cukor a vanilkový cukor. Pridáme olej a znova premiešame. Vsypeme celozrnnú múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova premiešame. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do cesta. Nakoniec vmiešame mleté mandle. Vylejeme do vyššieho plechu, vymastenom a vysypaným múkou. Dáme piecť na 180 stupňov C, asi 25 minút. Do kastrólika dáme variť mlieko s cukrom a kukuričným škrobom (Gustin, Zlatý Klas..) Uvaríme si redší krém (redší ako na dukátové buchtičky), do vriaceho pridáme kokos a ešte asi minútku varíme na kašu. Po odstavení trochu ochladíme a do ešte teplého vmiešame maslo. Túto masu vylejeme na upečený, teplý koláč, do ktorého sme opakom varešky narobili diery. Dáme vychladnúť. Môžeme zdobiť ako chceme, ja som len posypala Grankom. Celý koláč aj s upečením trval maximálne 40 minút, použila som naňho len minimum riadu, žiadne váhy. A chutil znamenito. Rozmery plechu: 39 x 35 cm, hrnček=250 ml Zdroj: Upravený recept Varecha.sk