nedeľa 19. januára 2014

Orechový zázrak.

Na malý plech potrebujeme: Prvé cesto: 150g Hery, 150g práškového cukru, 150g mletých orechov, 70g polohrubej múky, 1ČL prášku do pečiva, 4 vaječné bielka, tuk a múka na vymastenie plechu. Druhá vrstva: 150g práškového cukru, 4 žĺtky Krém: 70g masla, 30g práškového cukru, 70g mletých orechov, 1PL horúcej vody Na vrch: 50g mletých orechov, 1 vanilínový cukor Postup: K cestu do peny vymiešame Heru s práškovým cukrom, potom pridáme mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z vyšľahaných bielkov. Rozložíme cesto na vymastený a múkou vysypaný plech a v predhriatej rúre pečieme 10minút. Medzitým dôkladne vymiešame druhú vrstvu - žĺtky s práškovým cukrom a natrieme ju na horúce cesto. Vrátime ho do rúry a pečieme ďalších 10minút. (Pozor, druhá vrstva by mala ostať žltá, ak treba, zmiernime teplotu rúry.)Po upečení necháme cesto vychladnúť. Ku krému sparíme mleté orechy lyžicou horúcej vody, potom ich vymiešame s maslom a s práškovým cukrom. Krém natrieme na vychladnuté cesto a posypeme ho zmesou mletých orechov a vanilínového cukru. Dlho nevydží :) Zdroj: Obľúbené babičkine zákusky.

piatok 17. januára 2014

RACIO: Jonášov makovník so slivkami.

Potrebujeme na veľký plech: 300g mletého maku, 300g bio špaldovej múky hladkej, 50g ryžových vločiek (nemusia byť) vopred zaliatych vodou, vanilka, citrónová kôra, 4 vajcia, 150g rapadury (ja som použila med), 2dcl mandľového nápoja Ecomilk - alebo sójového nápoja, 100g alpského masla - alebo obyčajného, 2ČL vinného kameňa, 100g pokrájaných sušených sliviek (aj brusníc ak ich máme radi), 100g mandlí, alebo iných orechov, 100g čokolády na varenie Vivany Na malý plech som použila cca 1/3 ingrediencií. Postup: Múku, mak, vinný kameň, vanilku, citrónovú kôru zmiešame. Vajcia rozšľaháme so sójovým nápojom, pridáme rozohriate maslo,med a spolu dobre premiešame. Vmiešame vločky, mandle, pokrájané slivky, brusnice. Cesto natrieme na vymastený a kokosom vysypaný plech. Pečieme v stredne vyhriatej teplej rúre - cca 170C. Vychladnutý makovník môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou. Rýchla príprava, naozaj veľmi dobrý. Zdroj: Moje BIO pochúťky.

štvrtok 16. januára 2014

Anglické rezy.

Potrebujeme: na malý plech 30 x 22cm Cesto: 100g masla, 100g práškového cukru, 4 žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, 210g hrubej múky, pikantný džem (ríbezľový) Na sneh: 4 bielky, 120-150g práškového cukru (kto má ako rád sladké - v pôvodnom recepte sa uvádza až 200g), 140g mletých vlašských orechov Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom a so žĺtkami do peny. Primiešame postrúhanú citrónovú kôru a preosiatu múku. Rúru zohrejeme na 170C. Cesto rozotrieme (je veľmi hutné - použila som ruku) na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme zapiecť do stredne vyhriatej rúry. Pečieme 20min., potom plech vyberieme z rúry. Rúru nevypíname. Predpečené cesto necháme mierne vychladnúť. Medzitým z bielkov vyšľaháme sneh. Po lyžici pridávame práškový cukor a zatrepávame. Nakoniec pridáme pomleté orechy. Cesto potrieme džemom, rovnomerne naň rozotrieme orechový sneh a vložíme späť do rúry. Teplotu v rúre znížime na 160C a dopečieme. VYNIKAJÚCI! :) Zdroj: DobréJedlo Január 2014

Perníkové kocky.

Potrebujeme (malý plech 30 x 22cm): Cesto: 2 vajcia, 125 g práškového cukru, 65 g tekutého medu,1/2 ČL sódy bicarbóny, 300 g hladkej múky T650, 1 ČL perníkového korenia. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme med a premiešame. Postupne pridávame múku,sódu bicarbónu a perníkové korenie. Vypracujeme polotuhé cesto. (Množstvo použitej múky - môže sa stať, že jej budeme potrebovať aj viac) závisí od veľkosti vajec a kvality medu. Vypracované cesto zabalíme do mikroténovej fólie a na 12 hodín odložíme do chladu. Cesto môže odpočívať aj niekoľko dní. Keď začneme s cestom pracovať, musí mať izbovú teplotu. Ďalší postup: Polovicu cesta rozváľkame na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 175C. Cesto dobre potrieme slivkovým lekvárom (200g), ktorý sme zmiešali s mletými mandľami (50g). Zakryjeme zvyšným rozváľkaným cestom. Nožom s plytkými zárezami predznačíme štvorce. Potrieme rozšľahaným vajcom a poukladáme polovice mandlí do podoby štvorlístka. Medzi mandľami cesto popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 15-20 min. Po vychladnutí koláč ozdobíme kandizovanými čerešňami (ja som použila sušené brusnice) a pokrájame podľa predznačených zárezov na kocky. Vyzerajá ako z perníkovej chalúpky a veľmi dlho vydržia uschované v nádobe. Zdroj: Dobré jedlo December 2013