utorok 24. septembra 2013

Jankina vynikajúca PIVOVÁ ŠTRÚDLA :)

30 dkg hl.múky špeciál, 16 PL PIVA, 25 dkg PALMARÍN Všetko dobre zmiešať..nechať pol hodinku v chlade ale nie v chladničke.Rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme...plníme makom, orechami, jablkami, tvarohom...podľa chuti.... Jednoduché a efektné :) PS. Janka, ďakujeme ...

nedeľa 22. septembra 2013

Slivkový koláč s cukrovou posýpkou.

Potrebujeme (na okrúhlu otváraciu formu): 300 g polohrubej múky. 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1 ČL perníkového korenia alebo mletej škorice, 125 g zmäknutej Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajcia, 100 ml mlieka, soľ Na plnku: 400 g vykôstkovaných sliviek, 1 PL kukuričného škrobu (Gustin), 40 g hnedého cukru Na posýpku: 2 PL hnedého cukru, 1/2 ČL mletej škorice Postup: Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, perníkovým korením a so štipkou soli. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame do peny. Postupne zašľaháme vajcia, pridáme mlieko, sypkú múčnu zmes a premiešame. Polovicu cesta rozotrieme do formy vymastenej a vysypanej múkou. Pripravíme plnku: K pokrájaným vykôstkovaným slivkám pridáme kukuričný škrob, hnedý cukor a premiešame. Rúru vyhrejeme na 175C. Na cesto rozložíme pripravené slivky, na ktoré rozotrieme druhú polovicu cesta. Posypeme zmesou hnedého cukru a mletej škorice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 25 minút. Dobrá rada: Koláč môžeme podávať s jednoduchým vanilkovým krémom. Vanilkový jogurt (150 g)zmiešame s kyslou smotanou (150 g)a osladíme podľa chuti. Zdroj: Dobré jedlo Október 2013.

Pudingový tvarohovník s ľahkou penou.

Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 150 g masla, 2 PL kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1 žĺtok, 1 vajce na pudingovo-tvarohovú vrstvu: 500 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru, 500 ml mlieka, 100 ml oleja, 2 vanilkové cukry, (príp. 2 KL vanilkového extraktu) postrúhaná kôra z 1 citróna, 1 Zlatý klas, 3 žĺtky, 1 vajce na penovú vrstvu: 4 bielka 200 g kryštálového cukru štipka soli Postup: V miske zmiešame preosiatu múku, cukor, kakao a prášok do pečiva. Pridáme maslo, vajce, žĺtok a spracujeme cesto. Je dosť jemné a zle sa vaľká, tak si ho rozvaľkáme iba na polovičnú veľkosť a prenesieme na vymastený, mukou vysypaný, plech. Rukami ho roztlačíme na celú plochu plechu. Pripravíme si plnku. Tvaroh, cukry, Zlatý klas, postrúhanú citrónovú kôru, vajce a žĺtky vyšľaháme. Pridáme olej, mlieko. Zmes je tekutá, ale taká má byť. Vylejeme na pripravené cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov 25 - 30 minút. Bielková pena: bielka našľaháme so štipkou soli, keď zbelejú, tak pridáme postupne cukor a vyšľaháme veľmi tuhú bielu lesklú penu. Natrieme na upečený zákusok a dáme zapiecť ešte na cca 10 minút. Zákusok necháme vychladnúť a potom ho vložíme do chladničky zachladiť. Zdroj: urobsisam.topky.sk

pondelok 9. septembra 2013

Ivetkin FOFROVNÍK :)

Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky 1 kypriaci prášok 1 hrnček kryštálového cukru 2 vajcia ½ hrnčeka mlieka ½ hrnčeka oleja 250 g tvarohu ľubovoľné čerstvé, mrazené alebo zavárané ovocie Postup: V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a cukor. Pridáme vajcia, mlieko a olej. Všetko poriadne premiešame a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Tvaroh podľa chuti osladíme a podľa potreby zriedime mliekom a potom rozotrieme na cesto. Napokon celý povrch posypeme ovocím, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Čas prípravy: asi 15 minút + pečenie Marikine hodnotenie: výborný :D Zdroj: priateľka Ivetka - z internetu mamtalent.sk (autorka: Marcela Štrbáková, Nitrianske Rudno)

piatok 6. septembra 2013

Hruškový koláč na francúzsky spôsob.

Potrebujeme: 220 g hladkej múky, 1 a 1/2 dcl mlieka, 3 vajcia, 150 g cukru, 5 PL oleja, 1 kypriaci prášok do pečiva, trocha soli, 6 zrelých hrušiek Poleva: 120 g masla, 2 vajcia, 2 balíčky škoricového cukru Postup: V mise vyšľaháme vajcia, cukor s trochou soli. Pridáme múku zmiešanú s KPP a postupne vmiešame do vaječnej zmesi. Nakoniec pridáme mlieko, olej a vyšľaháme. Rúru si predhrejeme na 180C. Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy vylejeme polovicu pripraveného cesta. Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Hrušky poukladáme na cesto. Zalejeme druhou polovicou cesta a dáme piecť. Pripravíme si polevu. Na stálom ohni si rozpustíme maslo, pridáme škoricový cukor a vajcia. Dobre premiešame a prehrejeme. Po 30min. koláč vyberieme z rúry, popicháme vidličkou a zalejeme pripravenou polevou. Koláč dáme opäť piecť 20-30 min. Po upečení vyberieme z rúry a môžeme podávať aj teplý. Ľahký a veľmi lahodný. Zdroj: Internet - vareni.cz.