pondelok 29. apríla 2013

RACIO: Čokoládová pena s 0,2 % tuku :)

1 biele Tofu a 1 86% horká  čokoláda (Lindt)

Mixérom našľaháme biele Tofu a pridáme roztopenú čokoládu.  :)))

Fajnšmekri si ju predsa len môžu dochutiť sladkou smotanou (nezhustne tak) a ovocím.

Zdroj: internet

Parížsky kapriet (Od mamky).

Piškóta: 5 žĺtkov, 10 dg práškového cukru spolu dobre vymiešame. Pridáme 10 dg hrubej múky a sneh z 5 bielkov, dáme na múkou vysypaný plech a upečieme.
Plnka: Našľaháme z 5 bielkov tuhý sneh, pridáme 20 dg cukru (stačí aj 10dg) a 5 minút šľaháme nad parou. Natrieme na vychladnuté cesto a necháme stuhnúť.
Poleva: 12dg horkej čokolády, 7 dg masla necháme spolu roztopiť nad parou a vylejeme na stuhnutý sneh. Krájame nožom, ktorý namáčame do horúcej vody.

Veľmi krehké a lahodné:)

PS. Na radu skúsenej cukrárky môžete vylepšiť koláč ríbezlovým lekvárom alebo ovocím:)

Juhoslovanský krémeš. (Od mamky)

1 lístkové cesto - upečieme dva pláty.
Piškótové cesto: 5 vajec, 20 dg kryštálového cukru, 6 dg mletých vlašských orechov, 2 PL hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva.
Krém: 7 dcl mlieka, 5 PL hladkej špeciál múky, 2 PL polohrubej múky, 1 vanilínový cukor, a 20 dg kryštálového cukru - uvaríme kašu.
Vmiešame do nej 1 celé maslo a urobíme hladký krém.

Ukladáma nasledovne: lístkové cesto, krém, orechová piškóta, krém, lístkové cesto.

Stará dobrá klasika:)

štvrtok 4. apríla 2013

Rýchle RACIOLKY:)

Pripravíme si cesto z trocha masla (asi polovica), zo špaldovej celozrnnej múky, 2 vajec, podľa chute trstinový hnedý cukor,  2 hrste ochutených ovsených vločiek (podľa ľubovôľe :), 2 PL pomletého ľanu, 1 ČL škorice. Ak je cesto veľmi husté a mrví sa pridáme trocha mlieka.
Umiesime bochík cesta, z ktorého tvarujeme guličky a ktoré ukladáme na papier na pečenie uložený na plechu. Pečieme pri teplote 180C asi 15 minút.


Jablkový koláč sestry Anastázie.

Cesto: 1 PL masti, 3 plné hrnčeky hladkej múky, 1 kocka Hery, 3 ČL prášku do pečiva, 4 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 4 žĺtky
Postup: Zo surovín pripravíme krehké cesto a rozdelíme ho na 3 časti. Do I. dáme 2 lyžice kakaa, do II. pridáme lyžicu octu, III. necháme bez prísad. Cesto I. a II. vložíme do mrazničky.

Plnka: 1 kg jabĺk, zmes posekaných orechov s hrozienkami, 4 bielky, 1 hrnček kryštálového cukru.

Príprava na pečenie:
1. Cesto III. vyváľkame na doske, dáme do plechu a jemne posypeme strúhankou.
2. Pokrájame jablká na plátky a uložíme na cesto.
3. Na jablká nastrúhame polovicu cesta I. a II.
4. Posypeme orechami a hrozienkami.
5. Vyšľaháme sneh z bielkov a cukru.
6. Lyžicou kladieme na orechy s hrozienkami.
7. Nakoniec na sneh nastrúhame zvyšné cestá I. a II.
8. Pečieme pri teplote 180C asi 30-40 minút.

Veľmi krehký :)

Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie.