sobota 19. januára 2013

Jablkovo-pudingový koláč.

Potrebujeme: Na cesto: 1 kocku masla (Hery), 1 hrnček kryštálového cukru, 3 žĺtky, 3 PL kyslej smotany, 1 vanilínový cukor, 2 ČL prášku do pečiva, 1/2 kg hladkej múky

Zamiesime krehké cesto. Rozdelíme na dve časti.
Na plech uložíme prvú časť cesta.
Na cesto naukladáme na osminky nakrájané očistené jablká obalené v krupici a zalejeme horúcim pudingom.

Puding: 1 l mlieka, 4 PL cukru, 3 smotanové alebo vanilkové pudingy.
Prikryjeme druhou časťou cesta a popicháme vidličkou. Pri teplote 220C pečieme asi 30 minút. Posypeme práškovým cukrom.


Zdroj: 103 zákuskov sestry Anastázie.

RACIO: Zázvorové sušienky.

Potrebujeme (asi na 60 ks): 500 g celozrnnej múky, 4 ČL strúhaného čerstvého zázvoru, 1 ČL škorice, 1/2 ČL soli, 170 g masla, 1 šálka hnedého cukru, 3 ČL medu, 2 vajcia, 2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov.
(Úplne postačí polovičná dávka)
Zo surovín umiesime cesto, rozváľkame a formičkou vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 180C asi 15 minút.
Niečo pre milovníkov zázvoru:)

utorok 15. januára 2013

Griláž.

Potrebujeme: 250 g cukru, 100 g masla, 250 g mletých orechov, salko

Z cukru urobíme karamel, pridáme maslo, salko a orechy. Dobre premiešame a plníme tortové oblátky.

Ľahké, výborné a trvanlivé:)

Falošný SACHER :)

Potrebujeme: 100 g Hery, 1 kypriaci prášok do pečiva, 200 g cukru, 3 vajcia, 250 g polohrubej múky, 3 PL kakaa, 250g (prípadne viac) nastrúhaných a očistených jabĺk, tuk a múka na vymastenie tortovej formy, 1 pohár malinového lekváru, čokoládová poleva, prípadne na ozdobenie smotana na šľahanie

Postup: Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme do hustej peny, pridáme kakao, nastrúhané jablká, múku s práškom do pečiva a zľahka zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Vymazanú a vysypanú tortovú formu naplníme cestom. V stredne vyhriatej rúre upečieme korpus. Po vychladnutí korpus rozkrojíme, spodný diel potrieme malinovým lekvárom a priklopíme horným. Povrch potrieme zohriatou čokoládovou polevou, a jednotlivé dieliky môžeme pred podávaním ozdobiť šľahačkou.

Chutí výborne :)

Zdroj: Ottova kuchárka, Sladké pečenie

štvrtok 10. januára 2013

Jablká v ceste.

Potrebujeme: 200 g mäkkého tvarohu, 100 g Hery, 200 g hladkej múky, 60 ml mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 kg menších jabĺk, 1 vajce, múka na dosku, tuk na vymastenie plechu

Postup: Na dosku preosejeme múku, nakrájame do nej tuk, pridáme tvaroh, mlieko a prášok do pečiva. Všetko spracujeme rukou na hladké cesto. Cesto vyváľkame na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,3 cm a nakrájame ho na štvorce so stranou 8-9cm. Do každého štvorca priečnepoložíme krížalku olúpaného jablka, rohy štvorca prehneme ako obálku a okraje dobre pritlačíme.(Ak je jablko kyslejšie - pocukrujeme škoricovým cukrom). Koláčiky položíme na vymazaný plech (alebo na papier na pečenie) a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 20 minút pri teplote 180C. Po upečení môžeme koláčiky obaliť v práškovom cukre, nie je to však nutné.

Zdroj: Ottova kuchárka. Sladké pečenie.