nedeľa 30. októbra 2011

Orieškový múčnik s polevou.


Cesto: 200 g hladkej múky, 300 g mletých orechov, 1 kypriaci prášok do pečiva, 150 g cukru, 1 vanilínový cukor, 4 vajcia, 3 PL rumu, 200 ml oleja, 100 ml mlieka
Poleva: 200 g práškového cukru, 4-6 PL vychladnutej, silnej rozpustenej kávy
trocha nasekaných orechov na posypanie

Postup: V mise zmiešame sypké suroviny. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne dohladka vymiešame. Vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu (30x40 cm) a rovnomerne uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. cca 30 min. Na prípravu polevy vymiešame práškový cukor s kávou na hladkú polevu. Ešte vlažný múčnik polejeme polevou a rovnomerne ju rozotrieme. Naznačíme porcie a do stredu každej (odhadom:) dáme oriešky. Keď poleva stuhne, múčnik nakrájame na porcie. Múčnik uchovávame zakrytý,aby nevyschol.

štvrtok 20. októbra 2011

Čokoládovo-kokosové rezy.



Prísady: Na cesto - 250 g mäkkého masla, 250 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 50 g Solamylu, 2 PL kakaa, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 50 strúhaného kokosu
Na plnku: 2 PL kakaa, 150 g práškového cukru, 150 g strúhaného kokosu, 150 rozpustného, vychladnutého masla, 100 ml smotany na šľahanie, 1 vanilínový cukor
Na ozdobenie: bielu čokoládu - alebo bielu polevu

Príprava:Na cesto zohrejeme tuk a necháme ho vychladnúť. Pridáme ho k ostatným surovinám na cesto a vypracujeme cesto-posýpku, ktoré vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40cm) a lyžicou pritlačíme na dno. Dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 25 min.
Suroviny na náplň zmiešame a natrieme na vlažný podklad. Necháme v chlade stuhnúť.
Na ozdobenie rozpustíme polevu (alebo čokoládu s olejom), nastrihneme roh vrecka a na papier na pečenie nastriekame malé kvietky. Necháme stuhnúť a olúpeme z papiera. Múčnik nakrájame a ozdobíme. Ak nechceme, aby bol múčnik chrumkavý, pripravíme ho deň vopred.

Lacné a chrumkavé! :)

piatok 14. októbra 2011

Obrátený hruškový koláč podľa Eriky Ď. :)




Na okrúhlu koláčovú formu položíme papier na pečenie, potrieme klasickým maslom, posypeme kryštálovým cukrom a nakrájamé očistené hrušky. Zalejeme cestom:
100 g kryštálového cukru, 50 g masla, 3 vajíčka, 180 g polohrubej múky, 3 KL škorice, polovicu prášku do pečiva, 10-12 PL mlieka.
Koláč upečieme, preklopíme na dosku a papier odstránime. Pocukrujeme. :)

RACIO: Pšenový koláčik.



Suroviny: 250 g pšena, 500 ml mlieka, 100 g trstinového cukru, 2 vanilínové cukry - light, 250 g sušeného ovocia (ďatle, figy, marhule, brusnice, slivky...), 4 vajcia, 40 g masla, 150 g orechov (kešu, lieskovce, vlašské...)
Pšeno sparíme, prepláchneme a nasypeme do mlieka s trstinovým a 1 vanilínovým cukrom. Za občasného miešania ho na miernom ohni uvaríme domäkka. Sušené ovocie nakrájame nadrobno, a orechy tiež nasekáme na malé kúsky. Zamiešame do horúcej pšenovej masy a necháme trocha vychladnúť. Pridáme žĺtky, tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a 1 vanilínového cukru. Zľahka premiešame. Pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme do menšieho vymasteného plechu. Povrch cesta polejeme rozpusteným maslom a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč pokrájame a "pocukrujeme" sójovým mliekom.

pondelok 10. októbra 2011

Karamelová bábovka.




Suroviny: 250 g polohrubej múky, 2 zarovnané KL prášku do pečiva, 120 g cukru, 1/2 KL mletého muškátového orecha, 1/2 KL mletého zázvoru, 2 vajcia, 170 g vychladnutého roztopeného masla (Hery), 2 PL svetlého sirupu (javorového), 125 ml mlieka
Na sirup: 1 vanilkový struk, 150 g cukru, 80 ml citrónovej šťavy, 60 ml vody, citrónová kôra, 4 zelené zrnká kardamónu (nemusí byť), 1 tyčinka škorice
Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu, muškátový orech, zázvor. Primiešame vajcia, maslo, sirup a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a povrch zahladíme. Upečieme.
Na sirup pozdĺžne rozrežeme vanilkový struk a vyškrabeme dreň. V kastróliku do zlatožlta skaramelizujeme cukor, potom prilejeme citrónovú šťavu a vodu. Miešame dovtedy, kým sa karamel nerozpustí. Pridáme citrónovú kôru, kardamóm, škoricu, vanilkovú dreň a všetko spolu 3 minúty pomaly varíme.
Bábovku po upečení necháme asi 10 minút vo forme odpočinúť, potom ju vyklopíme na miežku zakrytú papierom na pečenie. Navrchu ju viackrát poprepichujeme drevenou špajdlou. Mriežku s bábovkou postavíme na plech. Z horúceho sirupu vyberieme vanilkový struk, kardamóm a škoricu a bábovku ním polejeme. Stečený sirup nalejeme späť, kým všetok nevsiakne, a bábovku necháme vychladnúť.
Poznámka: Na ozdobu môžeme vanilkový struk vložiť do formy, naliať cesto a piecť spolu.

Hrušková torta s orechami.



Suroviny: 250 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, štipka soli, 120 g masla, 3 vajcia, 3 PL mletých vlašských orechov, 6-8 hrušiek, 250 ml hustej kyslej smotany, 2 PL krupicového cukru, 1 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 30 g madľových lupienkov, práškový cukor na posypanie.

Múku, práškový cukor, maslo, štipku soli a 1 vajce spracujeme na hladké cesto. Necháme ho 20 min. odpočívať na chladnom mieste. Potom ho rozváľkame na pomúčenej doske a vyložíme ním dno aj boky okrúhlej, vymastenej, múkou vysypanej vrúbkovanej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme krátko zapiecť do vyhriatej rúry. Očistené hrušky pokrájame a krátko povaríme vo vode, do ktorej sme pridali vanilínový cukor. Zapečený koláč posypeme 1 PL mletých orechov. Na posypané cesto rozložíme uvarené a vychladnuté hrušky. Medzitým v kyslej smotane rozmiešame zvyšné 2 vajcia, orechy, cukor, hladkú múku a dobre vymiešame. Zalejeme ňou hrušky na ceste a celý koláč dopečieme v rúre asi polhodinu. Vychladnutú tortu môžeme posypať práškovým cukrom a mandľovými lupienkami.