štvrtok 25. novembra 2010

Strecha z BE-BE keksov.



1 balíček svetlých, 1 balíček tmavých Be-Be sušienok, 15 dkg práškového cukru, 20 dkg masla, 50 dkg obyčajného tvarohu, rum, 2 banány.

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, tvarohom a ochutíme rumom. Na alobal poukladáme ako šachovnicu Be-Be keksíky-3 rady po 7 kusov (striedavo svetlú a tmavú farbu). Natrieme polovicou tvarohového krému (tu treba trocha viac trpezlivosti, preto si alobal radšej po okrajoch vyhrňte, aby sa keksíky nerozchádzali) a zakryjeme znovu keksíkmi poukladanými opäť ako šachovnica, ale tentokrát opačne - svetlú farbu na tmavú a opačne. Rozotrieme zbytok krému a na prostredný rad poukladáme do radu olúpané banány. Podoberieme alobal (pravou rukou pravú stranu, ľavou rukou ľavú stranu) z oboch dlhších strán a priklopíme k sebe tak, že keksíky sa navrchu spoja a vytvoria podobu strechy. Po stuhnutí v chladničke (najlepšie cez noc, aby be-be keksíky zvláčneli) a polejeme čokoládovou polevou.Dáme opäť vychladiť. Potom už len krájame (ten prvý kus je vždy neforemný, ale tie ostatné vytvárajú pravidelné trojuholníky:) a nestačíme sa diviť ako táto dobrôtka mizne pred očami! :)

streda 24. novembra 2010

RACIO: Orechové posúšky :)



50 g mletých vlašských orechov
125 g celozrnnej špaldovej múky
25 g sušeného ovseného (sójového) mlieka
75 ml studenej vody
2 kv. Nahrin oleja (pomarančového, citrónového) alebo škoricu
1 čajová lyžička medu (nemusí byť)

Všetky suroviny dobre zmiešame a z cesta kladieme lyžicou kôpky na plech vystlaný
papierom na pečenie. Vytvarujeme placky a upečieme.

Výbornééé :)

piatok 19. novembra 2010

Bublanina s pudingom.



4 vajcia, 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky, 1 hrnček hrubej múky, 200 ml oleja, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1 kypriaci prášok, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica rumu (koňaku).
1-2 lyžice kakaa, marhuľový kompót (720 ml), 1 veľký banán, 1 vanilkový a 1 čokoládový puding.

Postup: Vajcia s cukrom vymiešame dopenista, postupne pridávame olej, mlieko, múku s kypriacim práškom a nakoniec rum. Asi 2/3 cesta rozotrieme na vymastený a pomúčený plech, do zvyšku vmiešame kakao a polejeme ním cesto na plechu. Marhule scedíme, necháme odkvapkať, poukladáme ich na cesto a upečieme. Ešte teplý koláč natrieme roztlačeným banánom. Šťavu z kompótu dolejeme do 1 litra a rozdelíme na polovice. Z prášku uvaríme v šťave s vodou najprv vanilkový puding (osladíme ho podľa chuti) a ešte horúcim polejeme koláč. Rovnako uvaríme čokoládový puding a nalejeme ho na vychladnutý vanilkový puding - necháme stuhnúť a koláč pokrájame. Je to mňamka:)

Rezy s "acidkom".



- 350 g polohrubej múky, 350 g práškového cukru, 2 vajcia, 20 g kakaa, 5 g sódy bikarbóny, 500 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, maslo a múka na vymastenie plechu, kokosová múčka na posypanie
Krém: 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, 20 g kakaa, 2 ml rumu, 125 g masla

Práškový cukor dobre vymiešame s vajcami a s olejom, pridáme acidofilné mlieko, sódu bikarbónu, kakao, preosiatu múku a premiešame. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť.
Krém: Maslo dobre vymiešame s cukrom, pridáme kakao, žĺtky, rum a opäť vymiešame. Krém natrieme na ešte vlažný koláč. Hotový koláč ozdobíme kokosovou múčkou a môžeme aj polovičkami vlašských orechov.
Ak nemáte radi kokos, koláč posypte mletými orechami.