sobota 30. októbra 2010

Výdatný sviatočný jablčník.



Cesto: 500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva.
Plnka: 1 kg postrúhaných jabĺk, po vrecúšku vanilkového a škoricového cukru, hrozienka - môžu byť na hodinu namočené v rume, 2 dcl vykôstkovaných vyšní, hrsť mletých orechov
Sneh: 5 bielkov, 150 g práškového cukru

Vypracujeme cesto, z ktorého asi štvrtinu odložíme do chladu. Ostatnú časť cesta rozváľkame alebo rukou vytvarujeme na plechu (nemusíme ho vymastiť) a naložíme naň bohatú plnku z jabĺk ochutených vanilkovým a škoricovým cukrom, višňami, hrozienkami, mletými orechmi. Na plnku zľahka rozotrieme tuhý sneh, vyšľahaný z 5 bielkov a cukru. Na rozotretý sneh rovnomerne nastrúhame odložené cesto. Pečieme v predhriatej rúre...

Je ľahký, šťavnatý a naozaj výdatný! :D

pondelok 25. októbra 2010

RACIO: Banánový koláč :)



2 vajcia, 1/2 šálky oleja, 1/2 šálky medu, 1 1/2 šálky roztlačených banánov, štipka soli, 1/2 KL škorice, 1/2 KL prášku do pečiva z vínneho kameňa, alebo sódy bikarbóny, 1 1/2 šálky celozrnnej múky, 1 šálka nastrúhaných orechov, 1 šálka ovsených vločiek

Vyšľaháme vajcia, olej, med, banány a vanilku (ja som použila javorový sirup). Primiešame suché prísady a pečieme na plechu vymastenom olejom 15-20 minút.
Po upečení som povrch upečeného koláča posypala sušeným sójovým mliekom a ozdobila krúžkami banánov.

sobota 23. októbra 2010

RACIO: Keksy s ovsenými vločkami - s pomarančovou príchuťou :)




Suroviny: 200 g celozrnnej (napr.špaldovej) múky, 75 g jemných ovsených vločiek, 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa (bez fosfátov), 1/2 lyžičky sódy-bikarbóny, 2 lyžičky vanilínového cukru, 120 g nerafinovaného cukru, 100 g posekanej min. 70% horkej čokolády (použila som 70% s pomarančovou príchuťou - z Lidla:), 100 g nahrubo posekaného tuku - Hery, 2 vajcia a 3-4 kvapky pomarančového oleja (Nahrin)

V mise zmiešame múku s kypriacím práškom a so sódou-bikarbónou. Pridáme ovsené vločky, vanilínový cukor, hnedý cukor, čokoládu, tuk, vajcia, pomarančový olej a vypracujeme cesto. Ak by sa nedalo dobre tvarovať (čo sa nedalo:),pridáme lyžicu kyslého mlieka. Z pripravenej masy tvarujeme guľky o priemere 2,5-3 cm, poukladáme ich ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som použila papierové košíčky, lebo budem s nimi cestovať:), a pečieme 10 - 12 minút pri teplote 180C. Počas pečenia sa guľky mierne roztečú a nadobudnú tvar guľatých piškót.
...SÚ SUPER!...vhodné aj ako vianočné pečivo:)

Snehový jablkový koláč - výherca Zlatej varešky NČ :)


- dosť náročný na prípravu, ale oplatí sa :D
Prísady na jeden hlbší plech:
Cesto: 4 celé vajcia, 400 g kryštálového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, 200 ml oleja, 450 g polohrubej múky, 500 g postrúhaných jabĺk, 1 struk vanilky, 1 balíček hrozienok, 150 g mletých vlašských orechov
Plnka: 500 očistených postrúhaných jabĺk, 125 ml vody, 100 g kryštálového cukru
Sneh: 4 bielky, 200 g prášlkového cukru, 2PL rumu

Postup:
Vajcia a cukor vyšľaháme dopenista, pridáme olej, sódu bikarbónu, dreň z vanilkového struku, hrozienka, orechy a dobre vymiešame.
Ďalej pridáme postrúhané jablká a postupne vmiešame aj múku. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pomaly pri teplote 180C. Upečieme.
Na plnku dáme do hrnca nakrájané jablká, pridáme vodu, cukor a uvaríme hustú kašu.
Na sneh vyšľaháme bielky, dáme ich nad paru a postupne zašľaháme cukor aj rum. Sneh nesmie byť tekutý.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme plnku a na vrch aj sneh. Pripravený koláč nakrájame na kocky, alebo rezy a môžeme ešte posypať škoricou, kakaom... :)
FAKT JE DOBRÝ :D

Jablkový koláč s lesnými plodmi (malinami:)



Na koláč 30 x 40 cm potrebujeme:
Cesto: 125 g Hery, 100 g cukru, 1 vanilínový cukor, 3 vajcia, štipka soli, 125 g múky, 2 zarovnané ČL prášku do pečiva, 75 g plátkov mandlí
Plnka: 700 g jabĺk, 200 g lesnej zmesi - alebo len malín, černíc, borovníc, ríbezlí), 300 g Créme fraiche(zakysanej smotany), 200 g marcipánovej hmoty (ja som nemala), 1 vanilínový cukor, 2 vajcia, 2 zarovnané lyžičky škrobu, 25 g plátkov mandlí

Jablká olúpeme, rozštvrtíme,zbavíme jadiernikov, a nakrájame na plátky. Prípadne ich môžeme použiť polovičné.
Heru (v izbovej teplote) vymiešame s cukrom, vanilínovým cukrom a soľou do peny. Postupne vmiešame vajcia Múku zmiešame s práškom do pečiva. Mandle v ruke rozmačkáme a pridáme do múky. Túto zmes po lyžičke pridávame do peny. Cesto by malo z nadvihnutej varechy pomaly stekať.
Cestom naplníme vymastený a múkou vysypaný pekáč, uhladíme ho. Naň potom naukladáme mierne cez seba-nahusto jablká. Kým sa nám pečie cesto - 20 minút pri teplote 175C, rozmrazíme ovocie, umyjeme ho a necháme odkvapkať. Na polevu do hladka vymiešame nakrájanu marcipánovú hmotu (môžeme postupovať aj bez nej:) s Creme fraiche, vanilinovým cukrom, vajcami a škrobom.
Plody rozdelíme na poloupečený koláč, navrch dáme marcipánovú hmotu a posypeme mandlami.
Dopečieme ďalších 25 minút.
Necháme vychladnúť a môžete sa doň veselo pustiť. Chutí výborne :D

utorok 5. októbra 2010

Jablkové mafiny so škoricou



Na 12 kusov: 280 g hladkej múky, 2 veľké jablká, 1 ČL škorice, 2 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1 vajce, 80 g kryštálového cukru, 80 ml rastliného oleja, 200 ml cmaru, alebo acidofilného mlieka, 125 ml jablkovej šťavy, škoricový cukor na posypanie, 12 papierových košíčkov

Postup: Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadierok, nakrájame na plátky a 2/3 z nich nakrájame na malé kocky. Múku premiešame s kockami jabĺk, práškom do pečiva, so škoricou a sódou bikarbónou. Vo veľkej mise zľahka rozšľaháme vajce, pridáme k nemu cukor, olej, cmar, jablkovú šťavu a dôkladne premiešame. Pridáme múčnu zmes a miešame, kým sa obe zmesi nespoja. Cesto rozdelíme do plechu a každý mafin ozdobíme plátkami jablka a posypeme škoricovým cukrom. Pečieme 25-30 min. vo vyhriatej rúre na 180C. Mafiny necháme po upečení 5 min. chladnúť na plechu, vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

pondelok 4. októbra 2010

RACIO: Slnečnicové tarte



Na cesto: 150 g celozrnnej špaldovej múky, 1 KL prášku do pečiva z vínneho kameňa, 100 g medu, 1/2 KL škorice, 1 vajce, 100 g vychladnutej a roztopenej Hery, 6 PL mlieka, 30 g mletého maku
Na obloženie: 1 pohár poltených broskýň z kompótu
Na polevu: 130 g medu, 3 PL sladkej smotany, 60 g masla, 60 g slnečnicových semiačok

Zmiešame múku a prášok do pečiva, pridáme med a škoricu. Primiešame vajce,Heru a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme mak a cesto ešte raz dobre premiešame. Cesto dáme do vymastenej okrúhlej formy. Broskyne necháme odkvapkať v site, pokrájame ich na dieliky a poukladáme na okraj koláča - ako lístky. Na polevu dáme do hrnca med, smotanu, maslo a slnečnicové semiačka. Zohrievame dovtedy, kým to nie je jednoliata hmota. Masu necháme trochu zvariť. Horúcu polevu nalejeme na koláč a formu vložíme do rúry. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Tarte uvoľníme dookola nožom a nakrájame na kúsky.

JE VÝBORNÝ :D

sobota 2. októbra 2010

Záviny z jednoduchého cesta




400 g hladkej múky - Špeciál, 3 žĺtky, 2 lyžice octu, 8 lyžíc mlieka, štipka soli, 250 g Hery

Do dôkladne preosiatej múky pridáme žĺtky, zmäknutý tuk, soľ, postupne mlieko a napokon ocot. Rukami vymiešame polotuhé cesto a odložíme asi na hodinu do chladu.
Cesto rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske ich postupne rozváľkame úplne na tenko. Každú natrieme ľubovoľnou plnkou (ja som pripravila jablkovú, orechovú a kokosovo-čučoriedkovu)...
Jablková: Jablká som nakrájala na tenké plátky, posypala hrozienkami, strúhankou, vanilkou, trocha cukrom a škoricou.
Orechová: 100 g pomletých vlašských orechov, 1 dcl horúceho mlieka, trocha cukru a 3 kv. pomarančového oleja Nahrin.
Kokosová: 100 kokosu, 1 dcl horúceho mlieka, vanilka, cukor a nakoniec sneh z 3 bielok. Po natretí na cesto som ju posypala čučoriedkami z kompótu.

Záviny som piekla na plechu vystlanom papierom na pečenie do zlatista. (Vrch som ešte pred upečením potrela 1 rozšľahaným vajíčkom - kvôli lesku:)
Mňáááááám....

RACIO: Mafiny z ovsených vločiek


1 šálka celozrnnej špaldovej múky, 1 šálka ovsenej múky (pomleté ovsené vločky), 1/4 šálky carobového prášku (kakaa), 1/2 šálky hnedého cukru, 1 PL prášku do pečiva z vínneho kameňa, 300 g jemne nastrúhanej mrkvy, 1 celé vajce, sneh z 2 bielok

Postup: Všetky suroviny okrem bielok dobre vymiešame. Bielka vyšľaháme na sneh a zľahka primiešame k mase. Vzniknutou hmotou naplníme formu na mafiny (12 ks) - do 2/3 výšky formičky. Pečieme do zlatista... Sú "ťažšie", ale dobré!

Tvarohovo-slivkový koláč so želatinou



Cesto: 400 g hl.múky, 200 g práškového cukru, 1 sáčok vanilkového cukru, 2 vajcia, 150 g Hery
Na oblohu: 500 g tvarohu, 1 vajce, 1 šáčok vanilkového pudingu v prášku (alebo 1 Zlatý klas), 150 g cukru, šťava z 1/2 citróna, slivky (alebo čerešne), 2 balíčky červenej tortovej želatíny

Na cesto preosejeme múku, k nej pridáme 200 g cukru, vanilkový cukor a vajce. Na okraj pridáme pokrájaná Heru. Vymiesime, urobíme loptu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 min. do chladničky. Cesto vyválkame a dáme do plechu vystleného papierom na pečenie. Popicháme vidličkou. Dáme zapiecť do rúry na 15 min. Zatiaľ vymiešame tvaroh s druhým vajcom, pudingovým práškom, cukrom a citrónovou šťavou. Túto hmotu rozotrieme na mierne vychladnutý korpus. Dopečieme - asi 30 min. Slivky umyjeme, rozpoltíme a rovnomerne nahusto poukladáme na upečený a vychladnutý koláč. Podľa návodu pripravíme želatínu, polejeme ňou slivky a koláč necháme dôkladne vychladnúť. Môžeme podávať.... :)