pondelok 13. septembra 2010

Mriežkovaný slivkový koláč



Prísady na 1 okrúhlu formu - priemer 26cm: 120 ml mlieka, 100 g mletého maku, 220 polohrubej múky, 125 g Hery, 50 g práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL citrónovej šťavy, 40 g kryštálového cukru, 500 g sliviek, práškový cukor na posypanie

Postup: Mletý mak zalejeme mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Z múky, tuku, práškového cukru, 1 a 2 PL studenej vody a zo žĺtkov vypracujeme na doske hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 min. odležať. Tretinu cesta odložíme nabok, zvyšok vyváľkame a vyložíme ním koláčovú formu vystlanú papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a asi 15 min. predpečieme. Z bielkov, citrónovej šťavy a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do maku. Predpečený koláč potrieme makovou plnkou a obložíme vykôstkovanými slivkami. Povrch ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta, dáme späť do rúry a pečieme ďalších 20-30 min. Vychladnutý koláč pocukrujeme a pokrájame.

RACIO: Múčnik s marhuľami a pšenom


Uvaríme 1 hrnček pšena 1:2, do vychladnutého pridáme 10-20 PL celozrnnej jemnej múky, 3 PL sójového mlieka, podľa chuti pridáme javorový sirup a premiešame. Navrch poukladáme marhule (mala som zavarené). Celý koláč posypeme 4 PL hrozienkami a pripravenou drobenkou - celozrnná múka, 20 g Hera, hnedý kryštálový cukor. Pečieme asi hodinu... Mňááááám:)

Obrátený slivkový koláč



270 g Hery, 180 g hnedého kryštálového cukru, 300 g práškového cukru, kôra z 1 citróna, 4 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 125-200 ml mlieka, asi 1 kg sliviek, štipka soli
Postup: Rúru predhrejeme. Do plechu dáme asi 20 g masla, necháme rozpustiť a rovnomerne nanesieme hnedý kryštálový cukor. Na vrstvu cukru poukladáme do radov tesne vedľa seba slivky tak, aby pokryli celý plech. Cesto: Zvyšné maslo vymiešame s práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou, postupne pridáme vajcia, potom striedavo pridáme mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré stierkou rovnomerne nanesieme na slivky tak, aby sme ich neposunuli. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Po upečení necháme koláč vychladnúť, potom ho vyklopíme hore dnom a necháme úplne vychladnúť.
- namiesto čerstvých sliviek môžeme použiť aj kompótové slivky.

sobota 11. septembra 2010

Koláč "FEŠÁK" :)



2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 2 lyžice kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, 1/2 hrnčeka oleja Krém: 500 g mäkkého tvarohu, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia, 50 g Hery, 50 ml mlieka(ale nie, ak je tvaroh dostatočne "tekutý")

Cukor a vajíčka vyšľaháme, pridáme olej, mlieko, postupne múku s práškom do pečiva a kakao. Vymiešame hladké cesto, asi štvrtinu odložíme, zvyšok vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech a dáme do vyhriatej rúry trocha zapiecť. Tvaroh, zmäknutú Heru, mlieko a vanilínový cukor dobre rozmiešame, pridáme vyšľahané vajíčka a vymiešame hladký krém. Rozotrieme ho na zapečené cesto. Odloženou kakaovou hmotou pomocou lyžice popolievame celú plochu krému ľubovoľnými tvarmi. Koláč dáme dopiecť a vychladnutý ho pokrájame na štvorce.